UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kretowicze h.Dołęga z Białorusi lub Ukrainy.

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Awilod
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Kretowicze h.Dołęga z Białorusi lub Ukrainy.

Post autor: Awilod » pt lis 18, 2011 5:02 pm

Witam!
Temat dotyczy rodziny mego dziadka ,która jak podejrzewam pochodziła za szlachty.Opowiem pokrótce historię.

Pradziadek ,urodził się w roku 1901 we wsi Wólka(Podlaskie ,par.Suchowola) ,lub jak dziadek ostatnio przypomniał w...Odessie!
Zdziwiło mnie to nieco ,ponieważ sam podejrzewałem ,że ich rodzina na pewno z Kongresówki nie pochodziła ,lecz ze wschodu bardziej ,lecz tego argumentu nie miałem czym podeprzeć.Dzieciństwo pradziadka było raczej nie za bogate ,wiem tyle ,że szkoły nie skończył ,ale doskonale redagował teksty i znał się na prawie.
Usnułem taką hipotezę.
Chłopi w Rosji pod koniec XIX wieku ,nie mieli nic dzięki reformie uwłaszczeniowej.Także jak by ich rodzina była chłopska ,jakieś przeprowadzki do 1901 roku nie wchodzą w grę.A więc szlachta.Pradziadek doskonale znał historię I RP ,jak i XIX wieku mimo iż uczył się tajnie ,więc przypuszczam ,że mogli stracić majątek w wyniku powstania styczniowego lub innej działalności niepodległościowej.I wówczas ich losy mogły przesunąć się w kierunku Odessy.
Dodam ,że chyba podczas wojny polsko-bolszewickiej ,lub I wś ,pradziadek miał być wywieziony na Syberię ,ale gdzieś w rejonie Białorusi uciekł z transportu i przez jakiś czas pomieszkiwał na Białorusi.Goniony był także przez bolszewickich żołnierzy.Znał prawdopodobnie białoruską i ukraińską odmianę rosyjskiego.

Pradziadek to Franciszek Kretowicz ,zaś prapradziadek to prawdopodobnie Ludwik Kretowicz(na 50% ,dziadek słabo pamięta).

Chciał bym się dowiedzieć ,jakie mogły być warianty osiedlenia się w Odessie?
I czy moja hipoteza może być prawdziwa?

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Re: Kretowicze h.Dołęga z Białorusi lub Ukrainy.

Post autor: marta1044 » pt lis 18, 2011 6:26 pm

Witaj Szymonie,

Najpierw metryki!
Trzeba wystapic do odpowiednich USC o akt zgonu i slubu pradziadka. Jesli nie wiesz gdzie i kiedy mialy miejsce, zapytaj dziadka. W dokumentach powinna byc raczej pewna informacja o miejscu urodzenia pradziadka. Tzn. bardziej wiarygodny jest akt slubu, ale jesli bedzie problem z jego namierzeniem, to zgon tez moze cos wniesie.
Pozdrawiam,

Marta

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » czw lis 24, 2011 8:26 pm

Witam!
W jakim archiwum mogły by być przechowywane akta z Wólki(gmina Suchowola)?Sprawdzałem na stronie archiwum w Łomży - nic nie ma.W białostockim archiwum także nie widać.
Nie kontaktowałem się z nimi lecz na stronie sprawdzałem.

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

Awatar użytkownika

Grażyna Anna
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Grażyna Anna » ndz lis 27, 2011 8:26 pm

1. Czytasz porady na stronach genealogicznych i np. poprzez genealodzy.pl odnajdujesz spisy miejscowości.
2. Korzystając z powyższego przeglądając spis np taki
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&lp=1&QI=
trafiasz na informację, że wśród wielkiej ilości Wólek jest jest Wólka, która przed wojną należała do parafii Suchowola. Podpowiem, że teraz ta Wólka należy do parafii Hołodolina (parafia erygowana w 1978 r.).
Baza Pradziad nie pokazuje Suchowoli w woj. białostockim, zatem:
3. Najbliższym Suchowoli jest Archiwum Państwowe w Białymstoku.
4. Na stronie AP Białystok zapoznajesz się z publikacjami on-line dotyczącymi zasobu tego archiwum i znajdujesz:
a)MIKROFILMY AKT METRYKALNYCH PARAFII RZYMSKOKATOLICKICH ARCHIDIAKONATU BIAŁOSTOCKIEGO Z LAT 1808-1864, a tam informację o metrykach z parafii Suchowola.
W Białymstoku znajduje się tez Archiwum Archidiecezjalne i tam prawdopodobnie (jeśli nie w archiwach parafialnych Suchowoli i Hołodoliny) są księgi z lat późniejszych.
z pozdrowieniami
GrażynaAnnaFeltynowska

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » pt wrz 28, 2012 1:50 pm

Witam!

Odwiedziłem USC w Suchowoli i mam następujące informacje:

Pradziadek urodził się w Odessie ( napisali przez jedno "s") w roku 1901. Jego ojciec to Kazimierz Kretowicz, a matka Rozalia Rafałowicz. Nie sądzę żeby w Odessie mieszkali od pokoleń. Ktoś może mi podpowiedzieć gdzie dalej szukać przodków i jak oni mogli trafić do Odessy?

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » czw sty 03, 2013 5:11 pm

Witam!

Chciałbym jakiś kroki w kierunku tej części mego drzewa genealogicznego podjąć, tylko nie wiem jak. Można jakoś zamówić mikrofilmy z Odessy, czy muszę tam jechać?

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”