UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dystynkcje leśnika, okres tuż powojenny

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
krissto
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Dystynkcje leśnika, okres tuż powojenny

Post autor: krissto » śr sty 18, 2012 10:31 pm

Witam
wiem, że to dział militarny, jednak w kwestii mundurów nie znajduję lepszego działu z lepszymi fachowcami :ok:

Poniżej przedstawiam zdjęcie z kołnierza munduru mojego przodka, wykonane jak oceniam w latach 50 lub początek 60 tych.

Obrazek

Nie potrafię określić jaka to służba. Choć dla ułatwienia podam: leśnik albo kolejarz.

Porównywałem już mundury leśników, tam są dwie gałązki ułożone w literę V i kwadracikami jako stopniami. Znowu kolejarze mają "kółko ze skrzydełkiem" ale mają "belki" jako stopnie.

Nie mogę tego dopasować, może ktoś ma jakieś sugestie? :?:

Krzysztof

Awatar użytkownika

kion
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Re: mundur, choć nie żołnierz

Post autor: kion » czw sty 19, 2012 1:42 am

Są to dystynkcje leśne obowiązujące od 8.5.1946.
Na zdjęciu jest leśny funkcjonariusz niższy. Najczęściej był to gajowy, ale mógł być tez np. kierowca leśny lub dozorca.

Maciek
"Chaos to partytura będąca zapisem rzeczywistości"

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
krissto

Post autor: krissto » czw sty 19, 2012 12:16 pm

Dzięki za odpowiedź,
masz może jakiś porównawczy wzór dystynkcji?

Powiem Ci, że nadal mam wielkie wątpliwości, pozwól że się nimi podzielę.

Poniżej zamieszczam kołnierze mundurów tej samej osoby, ze zdjęć wykonanych ok. 1946-7 i 1951-2. Jak widać są tam bardzo ładne "listki" leśnika, na dolnym już po awansie, bo są te 3 kwadraciki.

Obrazek

Nie wiem, gdzie umiejscowić więc dystynkcje z tym jednym "pionowym liściem"?

Nie wiesz czy leśnicy nosili po wojnie belki jako oznaczenie stopnia? Ja do tej pory spotykałem się wyłącznie z tymi kwadracikami.

Pozdrawiam
Krzysztof

Awatar użytkownika

kion
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: kion » czw sty 19, 2012 12:51 pm

Juz tlumacze, ze zdjeciami slabo, po prostu wiem to z wiedzy rodzinnej - moj dziadek byl Nadlesniczym:
Patka z pierwszego postu, to patka na kołnierz stojacy. Sa to dystynkcje powojenne (charakterystyczny uproszczony, podluzny lisc debu). Jest to jedna z dwoch najnizszych dystynkcji lesnych powojennych (druga jest z jednym lisciem i jedna belka). Nastepne dystynkcje sa juz z dwoma liscmi skrzyzowanymi.

Na pierwszy zdjeciu z poprzedniego postu pokazales dystynkcje przedwojenne (1946-47 czesto jeszcze uzywano starych mundurow, bo nie bylo nowych). Charakterystyczne szerokie liscie debu inne skrzyzowanie.
I wreszcie patka ostatnia, to patka prostokatna powojenna na tzw kolnierz wykladany (jak w garniturze). Dwa skrzyzowane liscie i trzy gwiazdki (kwadraciki) oznaczaja kierownika lub pracownika sekretariatu.

Podsumowujac, osoba ze zdjec byla pracownikiem administracji leśnej (nie była leśniczym).

Maciek
"Chaos to partytura będąca zapisem rzeczywistości"

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
krissto

Post autor: krissto » czw sty 19, 2012 9:56 pm

Wiesz, że możesz mieć dużo racji...
Kluczowa jest dla mnie ta dystynkcja z jednym pionowym liściem, po prostu nigdzie podobnej jeszcze takiej nie znalazłem. Nowością jest więc dla mnie informacja, że może to być dystynkcja niższa niż podwójnie skrzyżowany liść dębu.

Trochę mnie tylko zastanawia tempo nadawania tych stopni, od pierwszego do ostatniego stopnia nie minęło więcej niż 6 lat...

Dzięki bardzo!

przyjdzie mi pogrzebać w leśnych archiwach:)

Krzysztof

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”