UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Z Family Tree Builder do programu Drzewo Genealogiczne

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 8 razy

Z Family Tree Builder do programu Drzewo Genealogiczne

Post autor: Queenmagic » pn sty 23, 2012 12:49 am

Witam serdecznie po dłuuugiej przerwie :)

Bardzo proszę o Wasze opinie czy warto dokonać takich przenosin. Długo już mam dane w Family Tree Builder ale zastanawiam się nad zmianą programu. Nie wiem tylko czy warto. Sam Family Tree Builder w zasadzie mi odpowiada, jedynie denerwuje nieprecyzyjna obsługa polskich znaków. Żeby coś więcej podziałać w sieci musiałabym przejść na plan Premium po podstawowy już wyczerpałam. Ich platforma internetowa trochę mnie zaczyna męczyć, bo wydaje mi się, że jest dość przeładowana różnymi funkcjami, a nie jestem pewna czy wszystkie z nich są niezbędne. Czy personalizowane strony w serwisie Nasza Genealogia nie są przyjemniejsze w użytkowaniu? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam serdecznie
Daria Wilczyńska-Zięba
Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska-Zięba
http://dariagen.blogspot.com/

Awatar użytkownika

pchec
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Re: Z Family Tree Builder do programu Drzewo Genealogiczne

Post autor: pchec » śr mar 07, 2012 11:55 pm

Sam się zastanawiam co jakiś czas, ale faktem jest, że nie znalazłem nic, co by mi bardziej odpowiadało. FTB ma całkiem nieźle rozwiązane zarządzanie dokumentami i źródłami. Dodatkowo ma funkcję oznaczania twarzy na fotografiach, co jest dla mnie niesamowicie wygodne (niestety nie znam innego programu, który miałby to równie dobrze rozwiązane). Opcje generowania wykresów ma marne, ale zawsze można na tą okazję wyeksportować dane do czegoś innego. Strona WWW jest przeładowana, ale jeżeli zignoruje się większość elementów i po prostu przegląda drzewo, to jest bardzo intuicyjna. Daje możliwość śledzenia moich postępów przez rodzinę. I to wszystko jest za darmo.

Nie jestem jednak bezkrytycznym fanem FTB. Jeżeli tylko zauważę coś wygodnego w obsłudze, z porządną obsługą zdjęć i źródeł, to chętnie rozważę przesiadkę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”