UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dokumentacja szkoły

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
kubota74
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Dokumentacja szkoły

Post autor: kubota74 » czw lut 02, 2012 3:59 pm

Witam,
mam pytanie odnoście dokumentów szkolnych m.in. dzienniki. Gdzie mogę znaleźć takie źródła. W jakim archiwum i ile są one przetrzymywane?
Pozdrawiam!
Jakub

mercurio
Podziękowano: 4 razy

Re: Dokumentacja szkoły

Post autor: mercurio » czw lut 02, 2012 4:43 pm

Witaj,

obecnie dzienniki należą do dokumentacji niearchiwalnej, są przechowywane zazwyczaj jedynie przez 5 lat (kategoria B5), dłużej przechowywane są księgi uczniów, protokoły dawnego egzaminu dojrzałości czy świadectwa szkolne (mniemam, że nieodebrane) - 50 lat (kategoria B50). Z tego, co mi się wydaje, dokumenty te przechowywane są w archiwach poszczególnych placówek, a w przypadku ich likwidacji, w archiwach właściwych terytorialnie Kuratoriów Oświaty. Więcej informacji: AP Poznań, ABC Oświaty.

Wcześniej przepisy były prawdopodobnie inne, widać to choćby, gdy przeszukać bazę inwentarzy na stronie NDAP. Odnalazłem dokumentację po wielu szkołach. Warto dodać, że ma ona kategorię archiwalną A.

Pozdrawiam
Mateusz

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » śr lut 08, 2012 6:21 pm

Do Jakuba,
Witaj,
dokumentacja szkoły jest bardzo obszerna, nie napisałeś czego szukasz w szkole.
Najważniejsze dokumenty w szkole podstawowej ,gimnazjach i liceach to są:
1.Protokoły z Rad Pedagogicznych[klasyfikacyjnych, podsumowujących ,szkoleniowych] [nieudostępniane , jedynie władzom oświatowym lub w wyjątkowych zdarzeniach jak u sióstr Urszulanek zapis o talencie uczennicy Wisławy Szymborskiej z rokowaniem na przyszłą noblistkę.]
2.Księga Uczniów[jest jedna ,w wielu tomach, jak szkoła jest stara],zawiera spis wszystkich uczniów uczęszczających do danej placówki szkolnej.
3.Księga Ewidencji Uczniów zwana Księgą Obowiązku Szkolnego, zawiera spis uczniów rejonowo przynależnych do danej szkoły [według ulic, wiosek]i co roku zaznacza się obecności ucznia ,notuje uwagi gdzie uczeń spełnia obowiązek szkolny.
Wpis zawiera rok urodzenia[tzwn.rocznik],imię i nazwisko ,datę i miejsce urodzenia dziecka oraz imiona i nazwiska rodziców[prawnych opiekunów]oraz adresy zamieszkania.
4.Arkusze ocen, na podstawie których wydaje się duplikaty świadectw.
Jeszcze są dokumenty mniej ważne ,ale jakże cenne :Kroniki szkolne.
Wklejam link opracowanej historii szkoły w Oświęcimiu , zobacz, do jakich dokumentów sięgnęli autorzy. Rewelacja!
http://gimnazjum_nr2_oswiecim.republika.pl/Historia_szkoly/historia_szkoly.htm

Kroniki szkolne; z okresu przed I wojną, w czasie wojny, w okresie międzywojennym do 1945 roku,różnią się od obecnych, te dawne ,zawierają mnóstwo informacji dotyczących życia ,przemian na wiosce, sytuacji politycznych. Osobiście czytałam dwie ,jedną z lat 1910-1925, drugą z 1932, obie pisane przez nauczycieli.

A jak w rzeczywistości z dokumentami w szkole;
nie niszczy się dzienników[ bo są zjazdy absolwentów ,którzy upodobaniem oglądają swoje oceny],
arkusze ocen ,oprawione rocznikami ,spoczywają w sejfach lub magazynkach zabezpieczonych na terenie szkoły,
Dokumentację , szkoły przekazują w momencie likwidacji, do archiwów oświatowych , czasami z okresu międzywojennego dokumentację szkoły można znaleźć w archiwach państwowych, dokumenty szkół klasztornych, zakonnych w miejscu lub w Archiwach Diecezjalnych.
Poszukując stryjecznego pradziada , napisałam do dyrektora szkoły ,pytając czy to nazwisko występuje w księdze ewidencji. Otrzymałam zaproszenie, w szkole okazało się ,że nazwisko pradziada nie funkcjonuje w linii męskiej , jedynie po kądzieli. Pani dyrektor przedstawiła nam krewną Marysię ,jej pracownicę ,która też miała ciągoty genealogiczne i opowiadała o rodzinie. Marysia zawiozła nas do następnej wioski gdzie żyła kuzynka mojej mamy w II –stopniu, ciocia lat 78, młodsza o mojej mamy 10 lat. I tak odnalazłam gałąź rodziny Mateusza Popiela -mojego stryjecznego pradziada.
A była to tylko wizyta w szkole podstawowej, w małej wiosce, nad Skawą ,w Małopolsce.
Serdecznie pozdrawiam Helenka :sun:

AUTOR TEMATU
kubota74
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: kubota74 » śr lut 08, 2012 6:51 pm

Dziękuję bardzo za informacje.
Helenko bo bardzo dobra wiadomość. Muszę więc napisać do szkół moich dziadków :)
Pozdrawiam!
Jakub

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » śr lut 08, 2012 7:35 pm

Witam!
A wiadomo coś nt. szkół z dzisiejszej Ukrainy? (najprawdopodobniej Łuck).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » śr lut 08, 2012 10:17 pm

Witajcie,
myślę ,że to jest proste do sprawdzenia, ale na stronach internetowych w cyrulicy.W Łucku szkoły prowadzą na pewno tak jak w Polsce strony internetowe.Niestety technicznie nie opanowałam przestawiania klawiatury to trzeba poprosić naszych fachowców w tej dziedzinie.Pozdrawiam Helenka :sun:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”