Witam serdecznie
Szukam nazwiska Mankowski Feliks i Katarzyna z domu (Surdyk ) wyemigrowali do Francji po 1910 roku . Dysponuje tylko ich aktem małżeńskim z 17 stycznia 1910 roku gdzie w zieli ślub w Piotrków Kujawski .Feliks w tym czasie miał 21 lat a Katarzyna 22 Lata .Chciał bym odszukać ich potomstwo . Prosił bym bardzo o pomoc .
Darek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Mankowski
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Re: Mankowski
Witaj Darku.
Przede wszystkim odszukaj ich akty urodzenia.
Z aktu ślubu wiesz gdzie i kiedy się urodzili.
Nie jest wykluczone ze na akcie urodzenia będzie dopisek o zgonie (gdzie i kiedy zmarli).
Bardzo pomocne są tez stare listy, koperty z adresami, zdjęcia, imiona dzieci.
Tak czy inaczej najpierw musisz znaleźć więcej informacji w Polsce (archiwa, rodzina).
Bez tego to szukanie polskiej igły we francuskim stogu siana. Niestety.
Nie znalazłam ich na francuskich stronach genealogicznych. Pewnie ich potomkowie maja inne hobby niż genealogia?

Przede wszystkim odszukaj ich akty urodzenia.
Z aktu ślubu wiesz gdzie i kiedy się urodzili.
Nie jest wykluczone ze na akcie urodzenia będzie dopisek o zgonie (gdzie i kiedy zmarli).
Bardzo pomocne są tez stare listy, koperty z adresami, zdjęcia, imiona dzieci.
Tak czy inaczej najpierw musisz znaleźć więcej informacji w Polsce (archiwa, rodzina).
Bez tego to szukanie polskiej igły we francuskim stogu siana. Niestety.

Nie znalazłam ich na francuskich stronach genealogicznych. Pewnie ich potomkowie maja inne hobby niż genealogia?

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Dziękuje pani Elu .
Wiem że Feliks i Katarzyna w Polsce mieszkali bardzo blisko siebie w sasiednich parafiach . Wiem ze zmarli w Francji utrzymywali kontakt z moimi dziadkami do połowy 70 lat . Potem kontakt się urwał nie wiem z jakiego powodu byłem wtedy dzieckiem i nie przykładałem do tego wagi . Pani Elu czy jest jakaś stron internetowa z nazwiskami Mankowski z nr telefonu ,adresami w Francji ? Myślę ze bardzo by mi to pomogło w poszukiwaniach .
Pozdrawiam Darek
Wiem że Feliks i Katarzyna w Polsce mieszkali bardzo blisko siebie w sasiednich parafiach . Wiem ze zmarli w Francji utrzymywali kontakt z moimi dziadkami do połowy 70 lat . Potem kontakt się urwał nie wiem z jakiego powodu byłem wtedy dzieckiem i nie przykładałem do tego wagi . Pani Elu czy jest jakaś stron internetowa z nazwiskami Mankowski z nr telefonu ,adresami w Francji ? Myślę ze bardzo by mi to pomogło w poszukiwaniach .
Pozdrawiam Darek
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches ... portail=PJ
Książka telefoniczna: 54 osoby noszące nazwiska Mankowski, Mankovski, Mankovsky ....
"Nom" -> nazwisko
Książka telefoniczna: 54 osoby noszące nazwiska Mankowski, Mankovski, Mankovsky ....
"Nom" -> nazwisko
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
szukam: