Kochany!!! *)
Może ktoś z Was ma wiedzę w temacie parafii z okolic Zamościa. Chodzi mi o miejscowość Suchowola, przeczytałam już wpis na wiki oraz w Słowniku geog.. Niestety te dwa źródła nie dały mi odpowiedzi na pytanie, do jakiej parafii rzymskokatolickiej należała Suchowola przed 1919 (a konkretniej koło 1880-90). A może ktoś z Was szuka w pobliżu i po prostu zna odpowiedź na te pytanie ?
Beata
*) Z uwagi na ostatnie kontrowersje ze słowem "witam", używam obecnie zamienników proponowanych przez internautów. Wg europosłanki Róży Thun takim właśnie słowem jest "Kochany!!!" ;-)))) LINK
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Suchowola (pow. zamojski)
Moderator: Moderatorzy
Re: Suchowola (pow. zamojski)
A ja jednak - witam!
Na stronie diecezji zamojsko-lubaczowskiej znalazłam wpis odnośnie Suchowoli:
Katolicy obrządku łacińskiego do początku w. XX należeli do parafii Krasnobród. Parafia rzymskokatolicka została erygowana w r. 1919 przez bp. Mariana Fulmana i włączona do dekanatu zamojskiego, od r. 1978 funkcjonowała w granicach zamojskiego nowomiejskiego, a obecnie znajduje się w dekanacie krasnobrodzkim. Terytorium parafii w ciągu lat zasadniczo nie uległo zmianie, jedynie w r. 1919 dwie wioski: Hutków i Potoczek. początkowo przydzielone do nowej parafii, powróciły do Krasnobrodu.
A jakie nazwiska interesują Cię w Suchowoli? Wprawdzie nie mam tam żadnych kontaktów, ale mieszka tam rodzina mojej prababci o nazwisku Murzacz
Pozdrawiam - Małgorzata
Na stronie diecezji zamojsko-lubaczowskiej znalazłam wpis odnośnie Suchowoli:
Katolicy obrządku łacińskiego do początku w. XX należeli do parafii Krasnobród. Parafia rzymskokatolicka została erygowana w r. 1919 przez bp. Mariana Fulmana i włączona do dekanatu zamojskiego, od r. 1978 funkcjonowała w granicach zamojskiego nowomiejskiego, a obecnie znajduje się w dekanacie krasnobrodzkim. Terytorium parafii w ciągu lat zasadniczo nie uległo zmianie, jedynie w r. 1919 dwie wioski: Hutków i Potoczek. początkowo przydzielone do nowej parafii, powróciły do Krasnobrodu.
A jakie nazwiska interesują Cię w Suchowoli? Wprawdzie nie mam tam żadnych kontaktów, ale mieszka tam rodzina mojej prababci o nazwisku Murzacz
Pozdrawiam - Małgorzata
-
AUTOR TEMATU - Posty: 907
- Podziękował/a: 199 razy
- Podziękowano: 183 razy
Re: Suchowola (pow. zamojski)
;-))
jakoś nie mogłam tego znaleźć - dziękuję Ci bardzo.
Przerosła mnie liczba Suchowoli w Polsce.
W mojej rodzinie funkcjonuje anegdota, w której zirytowana żona nazywa męża "Galicjaninem z Suchowoli".
Wychowałam się na Mazowszu, więc nie jestem w stanie stwierdzić jak wielkie miało być to przekleństwo, hehhehe... Tym bardziej, że mąż nie pochodził z Suchowoli, ani się tam nie urodził....
Pewnie jakieś lokalne animozje.
Ale w każdej opowieści jest ziarno prawdy.... może faktycznie gałąź rodzinna wywodziła się z Suchowoli (w którymś kolejny pokoleniu..) ?
Ponieważ tkwię w miejscu w tej części rodziny (tj. części z ziemi zamojskiej), zbieram sobie informacje do dalszych poszukiwań.
jakoś nie mogłam tego znaleźć - dziękuję Ci bardzo.
Przerosła mnie liczba Suchowoli w Polsce.
W mojej rodzinie funkcjonuje anegdota, w której zirytowana żona nazywa męża "Galicjaninem z Suchowoli".
Wychowałam się na Mazowszu, więc nie jestem w stanie stwierdzić jak wielkie miało być to przekleństwo, hehhehe... Tym bardziej, że mąż nie pochodził z Suchowoli, ani się tam nie urodził....
Pewnie jakieś lokalne animozje.
Ale w każdej opowieści jest ziarno prawdy.... może faktycznie gałąź rodzinna wywodziła się z Suchowoli (w którymś kolejny pokoleniu..) ?
Ponieważ tkwię w miejscu w tej części rodziny (tj. części z ziemi zamojskiej), zbieram sobie informacje do dalszych poszukiwań.
Beata