Witam serdecznie!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, dlatego proszę o wyrozumiałość - podobnie jestem początkującym w genealogii.
Mam takie małe pytanie, czy ktoś się orientuje/albo wie gdzie szukać informacji na temat szalejącej hiszpanki w okolicach Krakowa (Mogilany, Chorowice, Głogoczów, Buków itp.) na początku XX w.
Rodzeństwo mojej babki pomarło właśnie na hiszpankę.
Pozdrawiam
Artur
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Hiszpanka w okolicach Krakowa na początku XX w.
Moderator: Moderatorzy
Re: Hiszpanka w okolicach Krakowa na początku XX w.
Witaj,Arth pisze:Witam serdecznie!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, dlatego proszę o wyrozumiałość - podobnie jestem początkującym w genealogii.
Mam takie małe pytanie, czy ktoś się orientuje/albo wie gdzie szukać informacji na temat szalejącej hiszpanki w okolicach Krakowa (Mogilany, Chorowice, Głogoczów, Buków itp.) na początku XX w.
Rodzeństwo mojej babki pomarło właśnie na hiszpankę.
Pozdrawiam
Artur
Podobny problem mam i ja tyle tylko, że mnie interesuje Pomorze. Niestety raczej pełnych opracowań dotyczących hiszpanki na danych terenach nie znajdzie się. Ja swoje wiadomości czerpałam z kościelnych ksiąg zmarłych. Dzięki temu udało mi się ustalić kiedy i jak rozprzestrzeniała się ta choroba. Podejrzewam, że jeśli interesujące Cie okolice mają swoją monografię to również i tam znajdziesz jakąś wzmiankę. Nie liczyłabym tylko na jakieś wielkie opracowanie, raczej na kilka zdań. No i jeszcze dla mnie interesujące wydają się jeszcze publikacje:
Szczęsny Bronowski, Epidemja grypy w latach 1918-1929 (jej istota, objawy, zapobieganie i leczenie) odczyt kliniczny, Warszawa 1922;
Stanisława Adamowiczowa, Ze statystyki grypy w 1924, Medycyna Doświadczalna i Społeczna, 1924, t. 2, z. 3-4.
Pozdrawiam
Asia
Asia
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 22 razy
Myślę też, że pomocny okazałby się przegląd ówczesnej prasy, która ukazywała się na terenach gdzie występowała hiszpanka.
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.
Serdecznie dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedź!
Mam jeszcze takie pytanie: gdzie ową prasę z tamtych lat można znaleźć?
Pozdrawiam,
Artur
Mam jeszcze takie pytanie: gdzie ową prasę z tamtych lat można znaleźć?
Pozdrawiam,
Artur
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 22 razy
Ponieważ są to okolice Krakowa, więc prasa z tamtych lat znajduje się w bibliotece jagiellońskiej. Mają tam bardzo dobry zbiór prasy, sam korzystałem z niego wiele razy. Jakie wtedy ukazywały się gazety na terenie Krakowa i okolic nie wiem dokładnie, ale można się spytać pani w katalogach to podpowie. Wiem na pewno że najpopularniejszym ówczesnym dziennikiem krakowskim był "Czas". Wszystkie roczniki tej gazety zostały zeskanowane i znajdują się w Małopolskiej Bibliotece Cyfrowej.
Oto link: http://mbc.malopolska.pl/publication/20747
Oto link: http://mbc.malopolska.pl/publication/20747
Krzysztof