UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Skawina - parafia i cmentarz św. Szymona i Judy Tadeusza

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Skawina - parafia i cmentarz św. Szymona i Judy Tadeusza

Post autor: janat » sob cze 02, 2012 2:19 pm

Witam!

Uprzejmie prosze o informacje, linki lub kontakt na PM od forumowiczow ktorzy maja lub mieli skuteczne kontakty z ta parafia. Nadal nie dostajemy odpowiedzi na nasza korespondencje. Czy jest znane czy ten cmentarz (poczety w 1802 roku) posiada osobny zarzad cmentarny? Czy moze nasze jedyne wyjscie to kontakt z Archidiecezja Krakowska? Mysle, ze rodzina to zrobi choc rozumiemy ze Archidiezezja ma o wiele wazniejsze sprawy do zalatwienia.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Skawina - parafia i cmentarz św. Szymona i Judy Tadeusza

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz cze 03, 2012 11:40 pm

Witaj,
Napisz jakich konkretnie informacji potrzebujesz, spróbuję pojechać do Skawiny i zrobić rekonesans :)

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » pn cze 04, 2012 10:01 pm

Magdaleno.
Jeżli juz będzisz w Skawinie i uda Ci się przeglądać księgi zwróć proszę uwagę na nazwisko Jerzmanowski.Skawina a konkretnie Korabniki to ostatni ślad pobytu Antoniego Jerzmanowskiego męza Tekli Targowskiej.W 1789 roku wylegitymował się ze szlachectwa przebywając w Korabnikach.Byc może tam zmarł i został w Skawinie pochowany.
Stefan

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt cze 05, 2012 12:32 am

Witam,
Nie wiem czy uda mi się dostać do ksiąg metrykalnych, myślałam że chodzi o sprawdzenie czegoś na cmentarzu...
No nic, zobaczę co się da zrobić.
Stefanie czy sprawdzałeś może jakie zasoby ze Skawiny ma archiwum kurii?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: janat » wt cze 05, 2012 4:42 am

Dzien dobry, Magdaleno!

Bardzo dziekuje za tak szczodra oferte rekonesansu cmentarza. Bardzo mnie Twoj post ucieszyl. Wlasnie cos sie dzieje co do naszego grobu, choc do rezultatu to jeszcze daleko. Dziekuje goraco ale w tej chwili prosze sie nie fatygowac. Jakos te moje slowa slysza mnie sie koslawe i nie tak serdeczne jak ja czuje, ale nie moge w tej chwili znalesc elegantszych po polsku. Bardzo bardzo bardzo jestem wdzieczna. Wyslalam tez PM.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana z rodzina

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » wt cze 05, 2012 5:57 pm

Dokładnie nie wiem bo interesowałem sie jedynie przełomem XVII -XVIII wieku pod kątem właśnie Jerzmanowskiego a tych lat w Kurii nie ma.Jeżeli na cmentarzu natrafisz na grób kogoś z Jerzmanowskich pstryknij mi fotkę.Może tam zmarł.
Stefan

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”