Witam po dłuższej przerwie
W akcie slubu 1826r mojego pra,pra ... Augusta Huttmanna który przybył do swojej ziemi obiecanej (Łodzi) jako tkacz, jest wymienione miejsce ur. "Zatonie Joansberg w Cesarstwie Austriackim"
natomiast w akcie zejscia że ur " w Czechach Rejhenbergu".
Co mi się udało wyszukac;
Zatonie to dzisiaj dzielnica Bogatyni , ale Joansberg do niczego nie pasuje.
Rejhenberg to dawna nazwa Liberca w Czechach, jedno od drugiego nie leży az tak daleko, jak to wytłumaczyć, czy chodzi o tę sama miejscowośc czy raczej błąd w zapisie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zatonie -Joansberg , Czechy - Rejhenberg ???
Moderator: Moderatorzy
Re: Zatonie -Joansberg , Czechy - Rejhenberg ???
Witaj Marku,
Mam podobny problem z miejscem urodzenia mojej prababki Karoliny Engel- w akcie małżeństwa widnieje Cesarstwo Austriackie, w akcie zgonu-Królestwo Czeskie-Reicherberg ???, domniemam,że chodzi o Liberec. Jej rodzice Josef i Teresa z d.Urban przybyli w okolice Łodzi jako tkacze.Przeszukałam akty z Liberca z czasów,gdzie powinna urodzić się prababka, niestety do tej pory nie znalazłam niczego.Obecnie przeszukuję okoliczne parafie w nadziei,że może gdzieś obok...
Od czeskich znajomych dowiedziałam się,że tkactwo rozwijało się na pograniczu polsko-niemiecko-czeskim,okolice Liberca,Rumburka, Decina,Zittau, Bogatyni i tam też szukam.
Co do miejscowości,która do niczego Tobie nie pasuje mnie się kojarzy z Johannesberg/Janovka w okolicach Decina.
Pozdrawiam,
Dorota
Mam podobny problem z miejscem urodzenia mojej prababki Karoliny Engel- w akcie małżeństwa widnieje Cesarstwo Austriackie, w akcie zgonu-Królestwo Czeskie-Reicherberg ???, domniemam,że chodzi o Liberec. Jej rodzice Josef i Teresa z d.Urban przybyli w okolice Łodzi jako tkacze.Przeszukałam akty z Liberca z czasów,gdzie powinna urodzić się prababka, niestety do tej pory nie znalazłam niczego.Obecnie przeszukuję okoliczne parafie w nadziei,że może gdzieś obok...
Od czeskich znajomych dowiedziałam się,że tkactwo rozwijało się na pograniczu polsko-niemiecko-czeskim,okolice Liberca,Rumburka, Decina,Zittau, Bogatyni i tam też szukam.
Co do miejscowości,która do niczego Tobie nie pasuje mnie się kojarzy z Johannesberg/Janovka w okolicach Decina.
Pozdrawiam,
Dorota
-
AUTOR TEMATU - Posty: 75
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witam
Dziękuję,juz po napisaniu poprzedniego posta znalazłem Joanesberg , lezacy na północny wschód od Rejhenbergu ( Liberca) nizejj link do mapy.Twojej sugestii też nie moge wykluczyć, ale jak to wszystko polączyc z Zatonie, wszak to miejscowosci leżace niezbyt daleko od siebie. Pozostaje mi wizyta w AP w Łodzi i przeszukanie spisów osadników osiedlających się w tamtym czasie w " mieście Łodzi". Odezwę się na priw.
Link do mapy
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/33-51.jpg
Dziękuję,juz po napisaniu poprzedniego posta znalazłem Joanesberg , lezacy na północny wschód od Rejhenbergu ( Liberca) nizejj link do mapy.Twojej sugestii też nie moge wykluczyć, ale jak to wszystko polączyc z Zatonie, wszak to miejscowosci leżace niezbyt daleko od siebie. Pozostaje mi wizyta w AP w Łodzi i przeszukanie spisów osadników osiedlających się w tamtym czasie w " mieście Łodzi". Odezwę się na priw.
Link do mapy
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/33-51.jpg
Pozdrawiam.
Marek Pietrzko
Marek Pietrzko
-
Witam
Zagadka wyjasniona ,temat nieaktualny. Mój "Joansberg" to własciwie Johanesberg ,dzisiejszy Janov nad Nisou koło Liberca. Dzieki wskazówkom Doroty przeszukałem czeskie archiwa z tgo regionu i posunąłem się o 170 lat, do r 1631. Bardzo dużo nazwisk spotykanych również w Łodzi XIX wiecznej i późniejszej, co swiadczy o licznej imigracji z tego regionu do Łodzi .
Zagadka wyjasniona ,temat nieaktualny. Mój "Joansberg" to własciwie Johanesberg ,dzisiejszy Janov nad Nisou koło Liberca. Dzieki wskazówkom Doroty przeszukałem czeskie archiwa z tgo regionu i posunąłem się o 170 lat, do r 1631. Bardzo dużo nazwisk spotykanych również w Łodzi XIX wiecznej i późniejszej, co swiadczy o licznej imigracji z tego regionu do Łodzi .
Pozdrawiam.
Marek Pietrzko
Marek Pietrzko
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Mam wśród swoich przodków rodzinę przybyłą z Czech (?) o nazwisku Złamal (Zlamal), która żyła w Krakowie. Czy poszukiwania w archiwaliach czeskich prowadziłeś w internecie, czy trzeba wybrać się do Czech?
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
-
Do tej pory szukałem tylko w internecie, jestem pod wrażeniem opracowań i ilości materiałow dostepnych w necie.Do tej por kosztowało mnie to kilka zarwanych nocy, ale cóż tam ,było warte. Podam Ci link do metryk z których ja korzystałem .Ponieważ nie znam czeskiego nie do końca wiem jak szukać na tej stronie w innych regionach Czech, mnie akurat ten zakres parafii wystarczył ( narazie). Ale bez znajomości miejsca pochodzenia może być trudno.
http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... %281%29%29
http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... %281%29%29
Pozdrawiam.
Marek Pietrzko
Marek Pietrzko
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Dziękuję Ci bardzo,
w spisach mieszkańców Krakowa podane są miejsca urodzenia zarejestrowanych osób, więc wiem gdzie się urodzili, tylko nie wiedziałam jak to ugryźć. Czeskiego też nie znam, ale jakoś będę sobie radzić z translatorem google. Bardzo mi pomogłeś tym linkiem
w spisach mieszkańców Krakowa podane są miejsca urodzenia zarejestrowanych osób, więc wiem gdzie się urodzili, tylko nie wiedziałam jak to ugryźć. Czeskiego też nie znam, ale jakoś będę sobie radzić z translatorem google. Bardzo mi pomogłeś tym linkiem

Pozdrawiam
Maria
Maria