UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

O co chodzi z tymi mormonami?

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Anna Urgacz-Szczęsna
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

O co chodzi z tymi mormonami?

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » wt wrz 03, 2013 10:24 pm

Tak w skrócie jak w temacie. O co chodzi z tą bazą, co na familysearch jest możliwe do znalezienia, z jakiej racji i jaki to ma zasięg? Proszę o wytłumaczenie :)
Pozdrawiam
Ania

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: O co chodzi z tymi mormonami?

Post autor: Bozenna » wt wrz 03, 2013 10:47 pm

Dzien dobry Aniu,
Odpowiadam na Twoj "telegram", bez naglowka i bez podpisu. Szkoda.
Nasze Forum jest miejscem, gdzie nikomu sie nie spieszy, styl "telegraficzny" nie jest konieczny.

Mormoni sfotografowali miliony ksiag metrykalnych na calym swiecie.
Posiadaja mikrofilmy, na ktorych znajduja sie metrykalia z polskich parafii.
Te mikrofilmy mozna zamawiac internetem, a przegladac w dwoch centrach Mormonow w Polsce (Warszawa i Wroclaw)
Od kilku lat mikrofilmy sa udostepniane w formie zdjec na stronie internetowej Mormonow:
https://familysearch.org
Jesli znasz parafie Twoich przodkow, to sprawdz, czy ta parafia juz zostala udostepniona na stronie internetowej Mormonow.
A co znajdziesz ? Metryki Twoich przodkow.
Mowiac prosto - baza Mormonow to jest wielkie archiwum.
Poczytaj na forach genealogicznych wyjasnienia (genealodzy.pl i nasz Forgen).
Pozdrowienia,
Bozenna
Ostatnio zmieniony wt wrz 03, 2013 11:58 pm przez Bozenna, łącznie zmieniany 2 razy.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt wrz 03, 2013 10:48 pm

na początek: http://www.mormoni.pl/news/podglad-arty ... earch.html
zasób polski udostępniony: https://familysearch.org/search/collect ... Id=1927187
są udostępniane skany ksiąg, albo indeksy, albo jedno i drugie

Można indeksować w ramach wolontariatu (samo się nie spisze). Jedną taką grupę prowadzi np. http://lubgens.eu/ - zindeksowali już cały Lublin, a teraz parafie diecezji lubelskiej.
Za indeksowanie dostaje się punkty. Jest też teoria, że jak się ma tych punków bardzo dużo, to część nie widocznych dla zwykłego śmiertelnika skanów staje się dostępna. Tak przynajmniej twierdzi @Mireq.
To, jakie diecezje pojawią się w skanach dostępnych dla wszystkich zależy od umowy zawartej między "Tymi Mormonami" a właścicielami ksiąg, czyli poszczególnymi diecezjami.
Oprócz skanów, indeksów - dostępnych on-line, udostępniane jest również baza mikrofilmów, które można wypożyczyć z bazy w Salt Lake City (za opłatą) i obejrzeć je w którymś z ośrodków Mormońskich. W Polsce są takie w Warszawie i Wrocławiu. Niektórzy nasi rodacy korzystają z ośrodków w niemieckich miastach, bo mają bliżej.

To tak w skrócie. Resztę znajdziesz w necie. O indeksacji chociażby na tym forum było. Warunki udostępniania mikrofilmów też są tutaj opisane w osobnym wątku.

Jak będzie mieć konkretny problem to pytaj :kwitnie:

edit: Bożenna mnie ubiegła :ok:
Beata

AUTOR TEMATU
Anna Urgacz-Szczęsna
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » śr wrz 04, 2013 8:05 am

Witam serdecznie,

dziękuję ślicznie za odpowiedzi. Już nieraz korzystałam z tego serwisu, ale dopiero teraz mam wyłożone podstawy :)
Dzięki Lubgens doszłam w mojej rodzinie do 1816 roku nie wychodząc z domu, to wspaniała baza. A że akurat jest to najdalej z wszystkich parafii przodków od mojego miejsca zamieszkania, to miałam spore szczęście i póki co czekam na kolejne indeksacje. Z resztą jakoś sobie poradzę, bo są w zasięgu 50-100 km.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich ciepło

Ania
Pozdrawiam
Ania

AUTOR TEMATU
Anna Urgacz-Szczęsna
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » czw wrz 05, 2013 9:34 am

Witam ponownie,

Dziękuję Wam serdecznie, udało mi się odnaleźć prawdopodobne księgi ze ślubem moich prapradziadków, niestety nie wiem kiedy dokładnie brali ślub, ale jak przejrzę około 200 stron cyrylicą, to jest duża szansa, że ich znajdę :)

Pozdrawiam ciepło
Ania
Pozdrawiam
Ania

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw wrz 05, 2013 10:22 am

Aniu,
Zanim zaczniesz przegladac te 200 stron cyrylica, to sprawdz skorowidz na koncu kazdego roku slubow. Normalnie powinien byc. Wtedy wystarczy sprawdzic nazwisko (pana mlodego) w skorowidzu, spisac numer aktu i wrocic na strone z aktem. Ten sposob poszukiwan jest szybszy.
Jesli brak skorowidza w danym roku, co czasem sie zdarza, trzeba przejrzec ten rocznik kartka po kartce.
Wszyscy tak robimy. Nikt nie znalazl jeszcze szybszej metody na poszukiwania.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
Anna Urgacz-Szczęsna
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » czw wrz 05, 2013 1:46 pm

Dziękuję pięknie, zerknęłam i rzeczywiście są skorowidze.

Pozdrawiam
Ania

-- Post scalono 05 wrz 2013, 14:17 --

Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Szukanie zajęło mi jakiś kwadrans - właśnie mam przed oczami akt małżeństwa moich pra pra z 1887 roku :)
Pozdrawiam
Ania

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw wrz 05, 2013 2:27 pm

Bardzo sie cieszymy i tak dalej trzymac.
Trzeba isc do tylu, krok po kroku, z pokolenia do pokolenia, a wszystko sie odnajdzie.
Serdecznosci,
Bozenna

AUTOR TEMATU
Anna Urgacz-Szczęsna
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » czw wrz 05, 2013 3:06 pm

Taka mała dygresja Bożenno, po raz pierwszy ktoś każe mi iść do tyłu a nie do przodu ;)
Pozdrawiam
Ania

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw wrz 05, 2013 3:39 pm

Aniu,
Hi ! Hi ! Hi! :lol: :lol: :lol: gdyz my sie cofamy w czasie, kiedy szukamy naszych przodkow.
Zaczynamy od rodzicow i idziemy do tylu, dziadek, pradziadek, prapradziadek itd....
Z usmiechem :serca: ,
Bozenna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”