UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Roztoki Dolne, podkarpackie - zdjecia z cmentarza

Rozmowy na temat cmentarzy, pomników, zabytków itd.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Roztoki Dolne, podkarpackie - zdjecia z cmentarza

Post autor: elgra » czw paź 17, 2013 10:46 am

Mam zdjecia
Roztoki Dolne, podkarpackie - cmentarz, przekazane przez pana z Belgii.

nazwiska: Adamczak, Andruch, Chomycz, Cynar, Drabik, Galant, Gawłoski, Gawłowska, Kaczmar, Kita, Komada,
Kosiba, Kwiatanowski, Lewandowski, Marczyk, Pelc, Pietro, Pietrów, Raczkowski, Sitko, Sowa, Stach, Sydoryk, Syma, Wichryk, Zanewczyk

Będę wdzięczna za sugestie gdzie można w internecie zamieścić te zdjecia. :(
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

Bolek92
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 5 razy

Re: Roztoki Dolne, podkarpackie - zdjecia z cmentarza

Post autor: Bolek92 » czw paź 17, 2013 10:00 pm

elgra pisze:Mam zdjecia
Roztoki Dolne, podkarpackie - cmentarz, przekazane przez pana z Belgii.

nazwiska: Adamczak, Andruch, Chomycz, Cynar, Drabik, Galant, Gawłoski, Gawłowska, Kaczmar, Kita, Komada,
Kosiba, Kwiatanowski, Lewandowski, Marczyk, Pelc, Pietro, Pietrów, Raczkowski, Sitko, Sowa, Stach, Sydoryk, Syma, Wichryk, Zanewczyk

Będę wdzięczna za sugestie gdzie można w internecie zamieścić te zdjecia. :(
Jest takie miejsce.
Zobacz link do nagrobka mojej mamy;
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... d=24907667&
Ponieważ tego cmentarza nie ma na Find the grave, więc należy wprowadzić dane tego cmentarza a następnie wprowadzić groby.
Bolek

-- Post scalono 17 paź 2013, 21:17 --

Witam ponownie.
Mam pytanie czy miejscowość o której napisałaś położona jest niedaleko Jasła?
W roku 1972 byłam tam miesiąc na praktyce.
Przy okazji jeśli zjedziesz na dół strony, którą podałem I klikniesz na inne rekordy (o ile są) to pokaże Ci rekordy tej osoby oraz innych osób o tym samym nazwisku.
Bolek.
Główne nazwiska w moim drzewie; Majchrowski,Janik,Błoński,Ziemirowski.
bmajchrowski@o2.pl
------------------------
Bolek Majchrowski

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » czw paź 17, 2013 11:42 pm

Nie trzeba szukać po zagranicznych portalach, jest wiele polskojęzycznych podobnych stron, jak choćby:
http://www.nieobecni.com.pl
Ale... przy dużych tego rodzaju portalach trzeba uważnie czytać notę prawną. Bo w zasadzie wrzucenie zdjęć umożliwi komuś znalezienie grobu, ale do czasu aż się trafi upierdliwy klient... który narobi nam kłopotu.
Zwróciłabym uwagę na:
1. portal jest bezpłatny, żeby z niego skorzystać (odczytać nagrobek cudzy) nie trzeba się logować. Ale... czy po jakim czasie się to nie zmieni ? może nadal będzie bezpłatne, ale jak zdobędzie dużą ilość wpisów to konieczne będzie logowanie się żeby skorzystać z wyszukiwarki. Portale muszą na czymś zarabiać, zarabiają na klikaniu (reklamy) i na danych osobowych (logowanie). To że teraz jest OK, nie oznacza, że strona nie zmieni swego oblicza. Rejestrując się zgadzamy się w zasadzie na wszystko, bo nie można inaczej... Czy to mi na pewno odpowiada ? Czy jak strona zmieni swoje oblicze, czy będzie można usunąć zdjęcia i swój profil ? Czy ładując zdjęcia na portal nie oddaję praw autorskim właścicielom portalu ? Jeżeli ktoś będzie chciał opublikować moje zdjęcie w książce, to czy z uwagi na przeniesienie praw autorskim na portal - to on będzie lub nie wyrażał na to zgodę i ewentualnie pobierał opłatę za publikację ?
2. Ela pisze, że nie jest autorką zdjęć, tylko je dostała. W nocie prawnej każdego portalu jest klauzula, że: "umieszczenie wpisów i fotografii w Portalu nastąpiło w sposób zgodny z prawem i zasadami współżycia społecznego oraz za zgodą osób, których zgoda jest wymagana". Czyli w zasadzie potrzebne jest pisemne oświadczenie autora zdjęć, że nim jest, że je udostępnia bezpłatnie.
Akurat na to jestem uczulona, bo kiedyś udostępniłam w internecie zdjęcia wykonane przez koleżankę. Upewniłam się u niej, że mogę to zrobić. Po dwóch latach zaśpiewała mi: "tak ? nie przypominam sobie". Akurat bez problemu wybrnęłam z sytuacji, bo zdjęcia skasowałam, a potem sama pojechałam na miejsce i je zrobiłam samodzielnie. Przypuśćmy jednak, że zdjęcia oprócz Eli otrzymał jeszcze ktoś i ten ktoś po latach będzie twierdził, że "to jego" i będzie domagać się zadośćuczynienia (oczywiście finansowego).
3. Akurat nieobecni.pl dokładnie jeszcze precyzują: "Użytkownik oświadcza, że wszelkie treści, w tym fotografie i dane dotyczące osoby zmarłej umieszczone przez niego na stronach Portalu, są prawdziwe i nie naruszają jakichkolwiek praw autorskich i osobistych. Użytkownik oświadcza również, że jest osobą bliską dla zmarłego w rozumieniu niniejszego Regulaminu." Akurat nie wiem czy to standardowa formuła i czy na innych portalach też tak jest - ale to niestety wyklucza taką publikację.

Co do prywatnych - pojedynczych grobów, serwis nieobecni.pl wygląda w miarę OK.
Ale ... w tym wypadku, ja bym bardziej poszła w kierunku prywatnych stron genealogicznych. Chodzi mi o kogoś zaufanego, a nie bezosobowy portal.

Zacznijmy jednak od tego, ile tych zdjęć/nagrobków jest ? I jest zajmują MB razem.
Beata

AUTOR TEMATU
elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » czw paź 17, 2013 11:59 pm

Zdjęcia tymczasem można obejrzeć na https://www.facebook.com/groups/GenealodzyPL/

Około 100 zdjęć zajmuje 245 Mo, w tym kilka zdjęć z pejzażem.

[nie miała baba kłopotu, kupiła sobie ciele (?)]
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

Asia1
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Asia1 » pt paź 18, 2013 1:24 am

Bolku,
Roztoki Dolne leżą koło Baligrodu. Z tego, co pamiętam, to jest tam cmentarz przycerkiewny. Przed II wojną większość mieszkańców była wyznania grekokatolickiego.
Aśka

Awatar użytkownika

Bolek92
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Bolek92 » pt paź 18, 2013 1:24 am

Może jestem w błędzie ale wydaje mi się, że w Polsce ludzie mają jakieś uczulenie w temacie danych osobowych.
Jednak można wpisać nazwisko jakiegoś np aktora a websides pokażą jego date urodzenia, miejscowość, cała historię szkolną, zawodową, małżeńska oraz mnóstwo fotek i jakoś nic się nie dzieje.
A groby? No cóż, jeśli ktoś nie chce wizytorów to niech ogrodzi swój grób pełnym płotem i da tabliczkę zakaz fotografowania.
Pozdrawiam Bolek

-- Post scalono 18 paź 2013, 00:28 --
elgra pisze:Zdjęcia tymczasem można obejrzeć na https://www.facebook.com/groups/GenealodzyPL/

Około 100 zdjęć zajmuje 245 Mo, w tym kilka zdjęć z pejzażem.

[nie miała baba kłopotu, kupiła sobie ciele (?)]
Właśnie w tym problem, że nie można, bo należy się zalogować a ja dla przykładu nie mam tam konta, w zasadzie ze względów o których wyżej pisałyście.
Bolek
Główne nazwiska w moim drzewie; Majchrowski,Janik,Błoński,Ziemirowski.
bmajchrowski@o2.pl
------------------------
Bolek Majchrowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze i zabytki”