UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wlodzimierzec
Moderator: Moderatorzy
Wlodzimierzec
moj pradziadek Stefan Wereszczynski zmarl w zalawiszczach pow.antonowka pow.sarny w roku okolo 1910-1915 pochowany jest we Wlodzimiercu.jak mozna cos wiecej dowiedziec sie.
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 26 razy
Re: wlodzimierzec
@Sonia
Może po prostu zacząć od rozmowy z najstarszymi członkami rodziny? Chyba nie tylko Ty szukasz Stefana Wereszczyńskiego. Tu masz informacje o Załawiszczach - link1, link2. Oprócz położenia miejscowości (a tego poszukujesz w innym swoim poście) są także osoby, których szukasz...
Jak znaleźć coś więcej? Kol. Załawiszcze należała do parafii w Antonówce, a ta z kolei była erygowana w 1934 r. Na księgi nie ma co liczyć. Nie jestem pewna do jakiej dokładnie parafii należała Kol. Załawiszcze w okresie wcześniejszym. Sądząc po miejscu pochówku Stefana do Włodzimierca ale chyba warto także szukać w Bereżnicy. Zerknęłam pobieżnie do ksiąg w zasobach AGAD i wydaje się, że miejscowość leżała na pograniczu parafii. W obu parafiach pojawia się nazwisko Czarnecki. Najmłodsze księgi w AGAD z obu parafii to rok 1864. Może Ci zabraknąć pokolenia, żeby zacząć w nich efektywnie szukać. Niewątpliwie najbardziej pomocne może być archiwum w Łucku, a zwłaszcza dane z ksiąg spowiadających się Łuck. Na Twoim miejscu przejrzałabym jednak także zasoby AGAD. Mozolne to ale da informację na temat występowania nazwiska. Szukając na Wołyniu ciężko o ciągłość ksiąg, a tym samym wiele spraw pozostanie niestety nierozwiązanych.
I prośba -podpisuj swoje posty.
Aśka
Może po prostu zacząć od rozmowy z najstarszymi członkami rodziny? Chyba nie tylko Ty szukasz Stefana Wereszczyńskiego. Tu masz informacje o Załawiszczach - link1, link2. Oprócz położenia miejscowości (a tego poszukujesz w innym swoim poście) są także osoby, których szukasz...
Jak znaleźć coś więcej? Kol. Załawiszcze należała do parafii w Antonówce, a ta z kolei była erygowana w 1934 r. Na księgi nie ma co liczyć. Nie jestem pewna do jakiej dokładnie parafii należała Kol. Załawiszcze w okresie wcześniejszym. Sądząc po miejscu pochówku Stefana do Włodzimierca ale chyba warto także szukać w Bereżnicy. Zerknęłam pobieżnie do ksiąg w zasobach AGAD i wydaje się, że miejscowość leżała na pograniczu parafii. W obu parafiach pojawia się nazwisko Czarnecki. Najmłodsze księgi w AGAD z obu parafii to rok 1864. Może Ci zabraknąć pokolenia, żeby zacząć w nich efektywnie szukać. Niewątpliwie najbardziej pomocne może być archiwum w Łucku, a zwłaszcza dane z ksiąg spowiadających się Łuck. Na Twoim miejscu przejrzałabym jednak także zasoby AGAD. Mozolne to ale da informację na temat występowania nazwiska. Szukając na Wołyniu ciężko o ciągłość ksiąg, a tym samym wiele spraw pozostanie niestety nierozwiązanych.
I prośba -podpisuj swoje posty.
Aśka
-
Wando,
Czarneckich musisz sobie poszukać sama
AGAD. To nazwisko nie leży w kręgu moich zainteresowań. Tak jak napisałam poprzednio, przez ciekawość zerknęłam do ksiąg i trafiłam na kilka wpisów o tym nazwisku i to zarówno w parafii Włodzimierzec jak i Bereżnica. W tej ostatniej w m-ci Horodziec (inna stosowana nazwa to Łużki), leżącej blisko Kol. Załawiszcze.
Zaś co do Wereszczyńskich, to jest Was kilka osób szukających w tej samej rodzinie. Na forgenie zadajesz dość lakoniczne pytania, a przecież wiesz o wiele więcej -Wereszczyn. Jeśli chcesz uzyskać pomoc, to musisz napisać jasno o co Ci chodzi, co wiesz o swojej rodzinie, jakimi dokumentami dysponujesz. Wtedy łatwiej będzie Ci pomóc.
pozdrawiam
Aśka
Czarneckich musisz sobie poszukać sama

Zaś co do Wereszczyńskich, to jest Was kilka osób szukających w tej samej rodzinie. Na forgenie zadajesz dość lakoniczne pytania, a przecież wiesz o wiele więcej -Wereszczyn. Jeśli chcesz uzyskać pomoc, to musisz napisać jasno o co Ci chodzi, co wiesz o swojej rodzinie, jakimi dokumentami dysponujesz. Wtedy łatwiej będzie Ci pomóc.
pozdrawiam
Aśka
serdecznie dziekuje chodzi mi o Stefana wereszczynskiego-mojego pradziadka.wiemy o jego zgonie 1910-1915. nic nie wiemy o jego rodzicach. stefan mial siostr Franciszke. w rodzinie byla tez teoflia wereszczynska,ale nie wiemy kim byla dokladnie.teofila wyszla za maz za antoniego-tadeusza Miszkiewicza
dodam,ze stefan wereszczynski zmarl majac okolo 50 lat
wanda
dodam,ze stefan wereszczynski zmarl majac okolo 50 lat
wanda
-
Z VI tomu Wykazów ks. Żurka. Parafia Stepań
Myszkiewicz Antoni (1875/13) i Teofila Wereszczyńska; r. Jan i Karolina z Janickich.
Jeśli założymy, że panna młoda miała w dniu ślubu 18 lat, tu urodziła się w 1857 r. Stefan prawdopodobnie w latach 1860-65. Może byli rodzeństwem? Pozostaje jedynie przeszukać księgi metrykalne i to we wszystkich parafiach w okolicy. Ja w taki sposób znalazłam jedną swoją gałąź - przekopałam parafie w całym dekanacie. Nasi przodkowie na Wołyniu przemieszczali się. Często dzieci jednego małżeństwa rejestrowane są w kilku parafiach. Warto skorzystać z tego linku Wereszczyńska.
Tak, jak napisałam wcześniej możesz napisać do archiwum w Łucku z prośbą o informacje z ksiąg spowiadających się. Inna sprawa, czy odpowiedzą.
Założyłaś już kilka wątków na ten sam temat. Scal może te wszystkie informacje i zrób jeden ale treściwy.
Pytasz kilka razy skąd pochodzą Wereszczyńscy? To dość popularne nazwisko i występuje w wielu miejscach. Do znalezienia gniazda rodzinnego potrzebny jest łańcuszek metryk. Bez tego to wróżenie z fusów.
Aśka
Myszkiewicz Antoni (1875/13) i Teofila Wereszczyńska; r. Jan i Karolina z Janickich.
Jeśli założymy, że panna młoda miała w dniu ślubu 18 lat, tu urodziła się w 1857 r. Stefan prawdopodobnie w latach 1860-65. Może byli rodzeństwem? Pozostaje jedynie przeszukać księgi metrykalne i to we wszystkich parafiach w okolicy. Ja w taki sposób znalazłam jedną swoją gałąź - przekopałam parafie w całym dekanacie. Nasi przodkowie na Wołyniu przemieszczali się. Często dzieci jednego małżeństwa rejestrowane są w kilku parafiach. Warto skorzystać z tego linku Wereszczyńska.
Tak, jak napisałam wcześniej możesz napisać do archiwum w Łucku z prośbą o informacje z ksiąg spowiadających się. Inna sprawa, czy odpowiedzą.
Założyłaś już kilka wątków na ten sam temat. Scal może te wszystkie informacje i zrób jeden ale treściwy.
Pytasz kilka razy skąd pochodzą Wereszczyńscy? To dość popularne nazwisko i występuje w wielu miejscach. Do znalezienia gniazda rodzinnego potrzebny jest łańcuszek metryk. Bez tego to wróżenie z fusów.
Aśka
rozumiem,ze jan i karolina z janickich to rodzice teofili wereszczynskiej.
dopytuje ,gdyz mam informacje ,ze to sa rodzice antoniego miszkiewicza?
wanda
dopytuje ,gdyz mam informacje ,ze to sa rodzice antoniego miszkiewicza?
wanda
-
To są rodzice Antoniego Myszkiewicza. Cały problem, jak wiemy, polega na znalezieniu rodziców Teofili i Stefana. "Wykazy.." ks. Żurka sporządzone na podstawie danych spisywanych z ksiąg metrykalnych przez ks. Florentyna Czyżowskiego, pracownika Sekcji Statystycznej Kurii Łuckiej. To był taki rodzaj archiwizacji ale dane są niestety bardzo okrojone. Gdyby zdobyć oryginał tego aktu miałabyś rodziców Teofili. W AGAD ksiąg z tego okresu brak, w archiwum na Ukrainie też. Dlatego radzę przejrzenie ksiąg dostępnych w AGAD. Może trafisz akurat na akt urodzenia Teofili czy Stefana? Pisałaś gdzieś chyba, że była jeszcze Franciszka.
A wiesz może czy Stefan miał braci?
Aśka
A wiesz może czy Stefan miał braci?
Aśka
Ostatnio zmieniony pn paź 21, 2013 5:02 pm przez Asia1, łącznie zmieniany 1 raz.
wielkie dzieki.. Franciszka Wereszczynska wyszla za Jozefa Czarneckiego,a StefanWereszczynski ozenil sie z Sabina czarnecka.
franciszka i stefan to rodzenstwo. rodzenstwem jest tez jozef i sabina.
o braciach nic nie wiemy.
wanda
franciszka i stefan to rodzenstwo. rodzenstwem jest tez jozef i sabina.
o braciach nic nie wiemy.
wanda
-
Nie zwróciłam wcześniej uwagi ale w VI tomie Wykazów ks. Żurka. Parafia Stepań
są jeszcze następujące zapisy:
Myszkiewicz Antoni, wdowiec (1884/43) i Paulina Zielińska; r. Jan i Karolina z Janickich.
Myszkiewicz Antoni, wdowiec (1894/10) i Karolina z Jędrzejewskich Bułgajewska; r. Jan i Karolina z Janickich.
Jak widać Teofila Wereszczyńska zmarła, a Antoni ożenił się jeszcze dwukrotnie.
Aśka
są jeszcze następujące zapisy:
Myszkiewicz Antoni, wdowiec (1884/43) i Paulina Zielińska; r. Jan i Karolina z Janickich.
Myszkiewicz Antoni, wdowiec (1894/10) i Karolina z Jędrzejewskich Bułgajewska; r. Jan i Karolina z Janickich.
Jak widać Teofila Wereszczyńska zmarła, a Antoni ożenił się jeszcze dwukrotnie.
Aśka
dziekuje za te wiadomosci.prosze o sprawdzenie-michal janicki i adela czarnecka-slub stepan,chyba w 1909r.chodzi mi o rodzicow adeli
wanda
-- Post scalono 22 paź 2013, 14:02 --
wanda
-
Dane z parafii Stepań to są dane z wykazów, a nie indeksy z ksiąg, czyli tak jak poprzednio będą rodzice ale pana młodego.
Generalnie większość danych w opracowaniach ks. Żurka to są właśnie wykazy dotyczące małżeństw:
imię i nazwisko pana młodego i panny młodej, nr aktu i rodzice pana młodego. Dlatego pytałam czy Stefan Wereszczyński miał braci, bo gdyby miał to byłaby szansa na znalezienie ich rodziców.
Indeksy z ksiąg metrykalnych zawarte są w tomie I, którego rozwinięciem są tomy VII i VIII i parafii Stepań w nich nie ma. Po prostu na KUL w Lublinie nie ma ksiąg z tej parafii. Są w AGAD, na Ukrainie w archiwach w Łucku i Żytomierzu.
Janicki Michał (1909/19) i Adela Czarnecka; r. Florian i Antonina z Domaszewiczów.
Aśka
Generalnie większość danych w opracowaniach ks. Żurka to są właśnie wykazy dotyczące małżeństw:
imię i nazwisko pana młodego i panny młodej, nr aktu i rodzice pana młodego. Dlatego pytałam czy Stefan Wereszczyński miał braci, bo gdyby miał to byłaby szansa na znalezienie ich rodziców.
Indeksy z ksiąg metrykalnych zawarte są w tomie I, którego rozwinięciem są tomy VII i VIII i parafii Stepań w nich nie ma. Po prostu na KUL w Lublinie nie ma ksiąg z tej parafii. Są w AGAD, na Ukrainie w archiwach w Łucku i Żytomierzu.
Janicki Michał (1909/19) i Adela Czarnecka; r. Florian i Antonina z Domaszewiczów.
Aśka
dziekuje slicznie.Bardzo prosze jeszcze o sprawdzenie Jozef Czarnecki i Franciszka Wereszczynska .Slub zawarty w stepaniu albo Bereznicy.
wanda
wanda
Re: Wlodzimierzec
Chciałabym dowiedziec się cos więcej o księgach parafialnych z Wlodzimierca,które ponoc były wywiezione przez księdza Wawrzynowicza.Ksiadz pochowany jest gdzies koło Jeleniej Gory.Co stało się z księgami.Gdzie moga byc przechowywane.Czy ktos wie coś na ten temat.Poszukuję Wereszczyńskich i Czarneckich.
Sonia
-- Post scalono 25 sty 2015, 18:04 --
Chciałabym dowiedziec się cos więcej o księgach parafialnych z Wlodzimierca,które ponoc były wywiezione przez księdza Wawrzynowicza.Ksiadz pochowany jest gdzies koło Jeleniej Gory.Co stało się z księgami.Gdzie moga byc przechowywane.Czy ktos wie coś na ten temat.Poszukuję Wereszczyńskich i Czarneckich.
Sonia
Sonia
-- Post scalono 25 sty 2015, 18:04 --
Sonia
Ostatnio zmieniony ndz sty 25, 2015 5:04 pm przez sonia, łącznie zmieniany 1 raz.