UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Sęczysowa - jak to rozumieć?

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Sęczysowa - jak to rozumieć?

Post autor: Marszycki » czw paź 31, 2013 8:57 pm

Witam
Srzednicki herbu Pomian.
Podano
1.od Jana dziedzica wsi Gierałty Nowe w 1752 praprawnuk Władysław Artur Wincenty 2/12 str 709
oraz
2.od Ignacego którego ojciec Piotr posiadał Gierałty w 1752 praprawnuki Stanisław Tadeusz i Natalia Armandina 2/12 str 868
Jak mam to zrozumiec skoro Władysław, Stanisław i Natalia to rodzeństwo ? Od kogo oni?Od Jana czy Ignacego a może Jan to potomek Ignacego lub odwrotnie?
Stefan

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Sęczysowa - jak to rozumieć?

Post autor: Bozenna » czw paź 31, 2013 9:18 pm

Stefan,
Wedlug "Wylegitymowanej Szlachty" :
Wladyslaw to praprawnuk Jana
Stanislaw i Natalia to praprawnuki Ignacego.
To jest jasne, ale nikt nie wylegitymowal sie z rodzicow, dziadkow i pradziadkow.
Teoretycznie , jesli byl slub ze stopniem pokrewienstwa miedzy potomkiem Jana i potomkiem Ignacego to Wladyslaw, Stanislaw i Natalia mogli byc rodzenstwem.
Praktycznie, wylegitymowaliby sie z jednego i tego samego prapradziadka.
Ja raczej mysle, ze imie Wladyslaw powtarza sie w dwoch roznych galeziach.
Wladyslaw, praprawnuk Jana nie jest Wladyslawem, bratem Stanislawa i Natalii.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
Marszycki

Post autor: Marszycki » czw paź 31, 2013 9:26 pm

Witaj.
Niestety.Oni wszyscy to rodzeństwo!! Mam dokumenty.Cała trojka to dzieci Wincentego i wnuki Wincentego i de Verny.Slub z de Verny był drugim małżeństwem Wincentego.To pra...dziadek matki mojego taty!Gdyby jeszcze cała trojka nie była prapra byłoby inaczej a tak nie wiem co myśleć.a tak są prapra dla Jana i prapra dla Ignacego.
A może S.mysli sie .Może Jan i Ignacy to ta sama osoba?Mozliwe?
Stefan

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » czw paź 31, 2013 9:57 pm

Stefan,
Nie ma pomylki w imieniu.
Zamow skany w AGAD. Dostaniesz je szybko, koszt malutki, a sam sprawdzisz.
Jesli dobrze rozumiem, to Ty narazie nie znasz pradziadkow ?
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
Marszycki

Post autor: Marszycki » czw paź 31, 2013 10:21 pm

Tak.Zamawiam ale i tak będę miec lukę.
Ta cała troka to dzieci
Wincentego i Ostrzykowskiej i wnuki Wincentego i de Verny /druga zona, bo pierwsza to Kowalska/
Seczysowa nawet podaje ze wszyscy to dzieci Wincentego.
To tego Wincentego dziadka czyli do urodzenia w 1774 roku znam wszystkich.
Szukam jego ojca bo ojciec to ostatni element układanki po tej stronie.Ten Wincenty jest dziadkiem a wiec jego ojciec będzie juz pra!!
Potem to któryś z podanych u Sęczysowej / Jan lub Ignacy/będzie prapra.a z tym powinienem sobie już dać radę to mam wszystkich Srzednickich z parafii Dąbrówka Kościelna.
Stefan
ps.w kacie małŻenstwa Wincentego z de Verny,zgonu i dwoch zapowiedziach nie podano ojca!Nie podano także w akcie małżenstwa z Kowalską.Obie panny młode zostały /rodzice/opisane szczegółowo a o jego ojcu zero.Wiem jednak gdzie sie urodził ale znowu problem bo to parafia św.Pawła w Sandomierzu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”