UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

jaki to mundur? co to za osoby? jakie atelier?

Pomoc w identyfikacji miejsc, zdarzeń, ludzi itp.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
szu18
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

jaki to mundur? co to za osoby? jakie atelier?

Post autor: szu18 » śr lis 13, 2013 4:31 pm

Witajcie,
W starym rodzinnym albumie mam kilka fotografii na których widnieją nieznane mi osoby, nikt z rodziny nie jest w stanie pomóc, wiem, że to ciężki orzech do zgryzienia, jednak postanowiłem spróbować dowiedzieć się czegoś na temat tych pięknych fotografii. Oto dwa, powiązane ze sobą zdjęcia:

Na pierwszej siedząca kobieta, za nim stoi wojskowy, wiem, ze to na pewno mundur WP, może ktoś jest w stanie wyciągnąć z tego zdjęcia więcej informacji? Co to za żołnierz? Gdzie stacjonował?
Obrazek

Drugie przedstawia dwie kobiety, po ich strojach sądzę, że to lata 20'te, pierwsza po lewej to ta sama osoba ze zdjęcia z wojskowym, w lewym dolnym rogu przypuszczam, że znajduje się nazwa fotografa oraz miejscowość, niestety nie jestem w stanie tego odczytać, być może ktoś z was ma bystrzejsze oko :) i rozszyfruje napis lub w swoich zbiorach ma fotografie z podobnym podpisem?
Obrazek Obrazek

Liczę na każde, nawet drobne wskazówki! :help:
pozdrawiam
Adam

Czy ktoś odwiedza parafię w Wielkim Łęcku (powiat działdowski w Warmińsko-Mazurskie)?

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: jaki to mundur? co to za osoby? jakie atelier?

Post autor: dziadek_m60 » śr lis 13, 2013 5:14 pm

Według mnie – co do tłoczenia na zdjęciu trzecim, wydaje mi się, że jest tam …..Buszack… (Buszacki?)
Na stronie 28 /16 przy przeglądaniu stron w bc/ Informatora m. Radomia rok 1933/34 są wymienione dwa zakłady fotograficzne o zbliżonym brzmieniu:
Sz. Buszacki, ul. Witolda 2
Foto-Buszacka, ul. Słowackiego 23
Poza tym, może sobie wmawiam, ale pod literami …..Buszack…. jest tłoczone podkreślenie – kreska, a pod nią RADOM?
Poniżej link do informatora:
http://bc.mbpradom.pl/dlibra/plain-content?id=1923
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

AUTOR TEMATU
szu18
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: jaki to mundur? co to za osoby? jakie atelier?

Post autor: szu18 » śr lis 13, 2013 6:04 pm

Bogdanie, bardzo dziekuję za pomoc! Faktycznie, ja szczerze mówiąc też stawiałem na Radom ale nie chciałem nic sugerować, poza tym początkowo stawiałem na całkowicie inne okolice, bliższe moim przodkom. Jednak do tej pory nie potrafiłem rozszyfrować nazwy zakładu fotograficznego a te znalezione przez Ciebie w radomskiej BC wydają sie pasować! :ok:

Nadal jednak nie mam pojęcia jak powiązać te osoby z moją rodziną z Wielkopolski. Może to jacyś krewni. Mam nadzieję, ze ktoś będzie w stanie podpowiedzieć coś na temat munduru wojskowego z pierwszego zdjęcia.

pozdrawiam
Adam

Czy ktoś odwiedza parafię w Wielkim Łęcku (powiat działdowski w Warmińsko-Mazurskie)?

Leokadia
Podziękował/a: 1 raz

Re: jaki to mundur?

Post autor: Leokadia » ndz lis 15, 2015 6:42 pm

Witam,
proszę znawców tematu o informację jaki mundur?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/7a3b789d7490cebd
Pozdrawiam
Leokadia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca, ludzie, wydarzenia...”