UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Family Finder i Gedmatch

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
domislaw
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontakt:

Family Finder i Gedmatch

Post autor: domislaw » wt kwie 22, 2014 7:58 pm

Witam,

otrzymałem dzisiaj wyniki testów autosomalnego DNA. Postanowiłem skorzystać m.in. z narzędzia Admixture jakie oferuje serwis gedmatch.com Wyniki jakie otrzymałem różnią się znacznie od tych, które znalazłem na Family Finder. Mam wrażenie, że poziom szczegółowości na gedmatch.com jest dużo większy. Czy macie może przypuszczenia z czego to może wynikać i które wyniki są bardziej wiarygodne?

Kolejna kwestia to tzw. projekty w Admixture. Czytałem w necie kilka wypowiedzi na ten temat i przyznam, że nie do końca rozumiem. Z tego co wywnioskowałem owe projekty gromadzą przedstawicieli konkretnych miejsc i grup etnicznych, zastanawiam się jednak jaki to ma sens skoro część tych grup powtarza się, a podawane wyniki różnią się od siebie... Chodzi o inną zasadę badania czy może innych ludzi którzy przynależą do tych projektów?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i pomysły.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Pater semper incertus est

misty69
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Re: Family Finder i Gedmatch

Post autor: misty69 » pt maja 02, 2014 6:13 pm

Familytreedna zapowiada wypuszczenie
"myOrigins, our new version of Population Finder, is launching very soon! It will be available for FREE to everyone that has purchased a Family Finder test. Get ready to dive into your ethnic origins like never before!

With myOrigins, you'll be able compare your ethnicity with your Family Finder matches. If you want to share your ethnic origins with your matches, you don't need to take any action. You'll automatically be able to compare your ethnicity with your matches when myOrigins becomes available. This is the recommended option."

https://www.familytreedna.com/learn/aut ... on-finder/

Dokladnosc tego typu narzedzia zalezy od ilosci probek w bazie. Dla mnie wyniki z obecnych baz sa wynikami orientacyjnymi ze wzgledu na mala ilosc probek dodanych do bazy danych.
pzdr
misty69

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » czw maja 08, 2014 10:40 am

Witam,

myOrigins już działa i daje inne wyniki niż wcześniej podawał FTDNA - co cieszy, bo poprzednie były wystrzelone z d.
Analiza którą podają teraz jest bliższa tej którą podaje 23andme , jednak nadal jest mniej dokładna.
Ale graficznie fajnie pokazana :)

W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
domislaw
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontakt:

Post autor: domislaw » czw maja 08, 2014 1:14 pm

Sprawdziłem myOrigins i rozczarowałem się. Liczyłem na dużo wyższy poziom szczegółowości a wygląda to w tej chwili tak:

European
European Coastal Islands
European Coastal plains
European Northlands
North Circumpolar
North Mediterranean Basin
Trans-Ural Peneplain
Middle Eastern
Anatolian Crossroads
Eastern Afroasiatic
North African Coastlands
Jewish Diaspora
African
Easter African Pastoralists
Kalahari Basin
Niger-Congo Genesis
Central/South Asian
Eurasian Northeast
East Asian Coastal Islands
New World
Bering Expansion

Procentowo największe podobieństwo mam do:

“Trans-Ural Peneplain” - Poniżej opis:

“The Trans-Ural Peneplain is the dominant group between the tundra and the steppe in Eurasia’s northwest. They come from the area where the North European Coastal Plain joins the forests of Central Siberia. This ancestry is seen across many Eurasian groups.”

No właśnie tych grup było (i jest) na terenie Euroazji tak wiele, że w zasadzie mój wynik nie mówi mi prawie o niczym – z wyjątkiem wskazania pewnego (bardzo rozległego) kierunku.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Pater semper incertus est

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » pt maja 09, 2014 11:39 am

Dlatego jeśli już, to "warto" też zrobić markery STR (Y-DNA), bo one dokładniej pozwalają śledzić linię ojcowską, z tym, że w głębszych przedziałach czasowych.

Pozdrawiam
W.

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » sob lis 26, 2016 12:52 am

Witam,

w tej chwili https://www.familytreedna.com/ ma bardzo dobrą cenę na Family Finder (promocja świąteczna)
(BTW. gdyby komuś zbywał kupon na FF to ja chętnie...)

Pozdrawiam
W.

BWJ

Post autor: BWJ » wt lis 29, 2016 12:50 pm

Z tego co widzę i czytam FF jest bardziej adresowany do obywateli USA, co może powodować tak ogólnikowo podane grupy. Pamiętajmy, że jak dla nas są oczywiste niektóre kwestie, to dla USA, różnie z tym bywa, gdyż od paru setek lat ludzie z całego świata tam przyjeżdżają, zakładają rodziny nie tylko z ludźmi o tym samym pochodzeniu etnicznym. Dlatego mamy tam wielka mieszankę, w której pewnie na pierwszy rzut oka nie da się odnaleźć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”