UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Radziejów-Cieplińska-Marianna-1901

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
wojtek56

Radziejów-Cieplińska-Marianna-1901

Post autor: wojtek56 » sob maja 24, 2014 5:31 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1901
Miejscowość: Radziejów
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Marianna
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Cieplińska
Link do zdjęcia: http://i62.tinypic.com/2yuj4mv.jpg

Proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia.

Wojtek

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Re: Radziejów-Cieplińska-Marianna-1901

Post autor: Maria_Kowalska » wt cze 03, 2014 1:07 pm

Radziejów
N 121

Działo się w parafii Radziejów 19 września/2 października 1907 roku o godzinie 8 wieczorem. Stawiła się Józefa Jastrzębska akuszerka z Radziejowa lat 60 mająca w obecności Konstantego Wrzesińskiego lat 31 mającego i Leona Mazurkiewicza lat 45 mającego obu z Radziejowa i okazała nam dziecię płci żeńskiej oświadczając że urodziło się ono w Radziejowie 17/30 września roku teraźniejszego o godzinie 9 rano z „prawowitej jego żony” (żona Tomasza Ciepły) Marianny z domu Banaszak /Marianny z Banaszaków/ lat 33 mającej której mąż Tomasz Ciepły robotnik lat 38 umarł w Szpitalu Włocławskim sześć niedziel temu. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym przez Księdza Antoniego Niteckiego nadano imię Zofia /Zofia/, a rodzicami jego chrzestnymi byli: Stefan Chojnacki i Władysława Kolcińska (?). Akt ten stawającej i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez Nas tylko podpisany został.

Utrzymujący Księgi Stanu Cywilnego

Ksiądz Antoni Nitecki Wikary Parafii Radziejów

Przypisy: Na mocy decyzji Wojewódzkiej Rady Narodowej w Gdańsku z dn. 30.11.50 nr …. w ninijszym akcie nazwisko „Ciepły” zostało zmienione na „Ciepliński” Rad. 18.I.51 Urzęd. St.Cyw. Tadeusz Orłowski.

Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

AUTOR TEMATU
wojtek56

Post autor: wojtek56 » śr cze 04, 2014 11:49 am

Mario,bardzo dziękuje za tłumaczenie.
Nastąpiła mała pomyłka.Akt z 1907r przypisałaś do aktu z1901r.
Matka Marianna powinna być z domu Gorzycka,chyba na marginesie jest to napisane .
Czy mogłabyś przetłumaczyć jeszcze te parę słów ?
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » śr cze 04, 2014 12:16 pm

Fakt. Pomyliłam tematy i wkłeiłam do tego :rotfl:

Przepraszam

Radziejów
N 50

Działo się w parafii Radziejów 29 marca/11 kwietnia 1901 roku o godzinie 4 po południu. Stawił się: Tomasz Ciepliński /Tomasz Ciepliński/ lat 31 mający szewc z Radziejowa, w obecności Dionizego Przybyłowskiego lat 58 mającego i Jakuba Stefańskiego lat 42 mającego, wyrobników z Radziejowa, i okazał nam dziecię płci żeńskiej, oświadczając, że urodziło się w Radziejowie 27/9 tego miesiąca i roku o godzinie 9 wieczorem, z jego prawowitej małżonki Marianny z Gorzyckich /Marianny z Gorzyckich/ lat 26 mającej. Dziecięciu ten na Chrzcie Świętym nadano imię Marianna /Maryanna/, a rodzicami jego chrzestnymi zostali: Józef Kozłowski i Marianna Jastrzębska. Akt ten stawającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany został.

/Podpis: Ksiądz Jan Brożek Probosz Parafii Radziejów Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego/

Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

AUTOR TEMATU
wojtek56

Post autor: wojtek56 » śr cze 04, 2014 2:06 pm

Ależ nie płacz nic strasznego się nie stało.
Jeszcze raz wielki dzięki .
Pozdrawiam
Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”