Witam,
Czy może ktoś zajmował się genealogią Kurzewskich h. Topacz z okolic Rawy Mazowieckiej:
- par. Rawa: Rawa i Bogusławki Stare,
- par. Biała Rawska: Wola Chojnata,
- par. Głuchów: Prusy?
Szukam informacji (żona, przodkowie) o podwojewodzim rawskim Józefie Kurzewskim
Czy ktoś sprawdzał wiarygodność danych "herbarzowych" (Boniecki, Uruski, Sęczys)?
Pozdrawiam
Hubert
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kurzewscy h. Topacz
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 13 razy
Re: Kurzewscy h. Topacz
Witam,
zona Jozefa Kurzewskiego byla Marianna Zelaskowska (przynajmniej w latach 90-tych XVIIIw). Byli oni chrzestnymi dzieci Hieronima Moraczewskiego i Eleonory Kurzewskiej, ktora byla ich corka (wg. slubu w Gluchowie). Pamietam, ze w tych chrztach przewijali sie tez inni Kurzewscy. Chrzty takze w Gluchowie.
Prawdopodobnie do rodziny nalezaly rowniez
-Marcjanna (pisana takze Marianna) Kurzewska zona Marcina Michala Sulowskiego (chrzty w Gluchowie oraz Chojnacie, nie wiem czy pod koniec zycia nie wyladowali w Roslawowicach par. Biala Rawska). Zmarla po 1817r.
-Jozefa Kurzewska prawdopodobnie corka podwojewodziego (chrzestna u Moraczewskich).
-Teresa Kurzewska zona Rzodkiewicza (rowniez pojawili sie gdzies w metrykach rodziny)
-Julianna Kurzewska takze chrzestna u Moraczewskich
Mialam patrzec za kims w Wysokienicach ale nie pamietam czy to mieli byc Kurzewscy czy Moraczewscy.
Malo i chaotycznie troche, ale mam nadzieje, ze sie przyda
Pozdrawiam,
Marta
zona Jozefa Kurzewskiego byla Marianna Zelaskowska (przynajmniej w latach 90-tych XVIIIw). Byli oni chrzestnymi dzieci Hieronima Moraczewskiego i Eleonory Kurzewskiej, ktora byla ich corka (wg. slubu w Gluchowie). Pamietam, ze w tych chrztach przewijali sie tez inni Kurzewscy. Chrzty takze w Gluchowie.
Prawdopodobnie do rodziny nalezaly rowniez
-Marcjanna (pisana takze Marianna) Kurzewska zona Marcina Michala Sulowskiego (chrzty w Gluchowie oraz Chojnacie, nie wiem czy pod koniec zycia nie wyladowali w Roslawowicach par. Biala Rawska). Zmarla po 1817r.
-Jozefa Kurzewska prawdopodobnie corka podwojewodziego (chrzestna u Moraczewskich).
-Teresa Kurzewska zona Rzodkiewicza (rowniez pojawili sie gdzies w metrykach rodziny)
-Julianna Kurzewska takze chrzestna u Moraczewskich
Mialam patrzec za kims w Wysokienicach ale nie pamietam czy to mieli byc Kurzewscy czy Moraczewscy.
Malo i chaotycznie troche, ale mam nadzieje, ze sie przyda

Pozdrawiam,
Marta
-
AUTOR TEMATU - Posty: 26
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 9 razy
Wielkie podziękowanie,
Wydawało mi się że przejrzałem zindeksowane metrykalia ale okazało się że nie do końca.
Nie zwróciłem uwagi na chrzestnych Józefa Moraczewskiego (Prusy, Głuchów, 1795)
Są tam moja 4xprababka Józefa Kurzewska (jeszcze jako panienka, w 99 wyszła za Rocha Snarskiego)
i jeśli dobrze odczytałem Julianna Kurzewska podwojewodzina(?) rawska
Z tą ostatnią wiąże się więc pytanie odnośnie żony podwojewodziego Józefa.
Czy możesz wskazać jakieś konkretne metryki gdzie "Marianna z Żelazkowskich Kurzewska" występuje wraz z opisem identyfikującym ją jako podwojewodzinę?
Uruski podaje, rodziców wylegitymowanych Feliksa i Franciszka Kurzewskich: Józefa i Zofię z Żelazkowskich. Nie identyfikuje jednak owego Józefa z podwojewodzim. Wg danych wywodowych jako jego przodka (ojca u Sęczys) podaje Jana Stefana z Zamłynia. Podwojewodziego Józefa przodków podaje zupełnie innych. Generalnie dane herbarzowe odnośnie Kurzewskich wydają się mało spójne.
Pozdrawiam
Hubert
PS. Czy ktoś ma może spisane epitafia (choć daty i imiona) Kurzewskich z cmentarza w Cielądzu?
Wydawało mi się że przejrzałem zindeksowane metrykalia ale okazało się że nie do końca.
Są tam moja 4xprababka Józefa Kurzewska (jeszcze jako panienka, w 99 wyszła za Rocha Snarskiego)
Czy możesz wskazać jakieś konkretne metryki gdzie "Marianna z Żelazkowskich Kurzewska" występuje wraz z opisem identyfikującym ją jako podwojewodzinę?
Uruski podaje, rodziców wylegitymowanych Feliksa i Franciszka Kurzewskich: Józefa i Zofię z Żelazkowskich. Nie identyfikuje jednak owego Józefa z podwojewodzim. Wg danych wywodowych jako jego przodka (ojca u Sęczys) podaje Jana Stefana z Zamłynia. Podwojewodziego Józefa przodków podaje zupełnie innych. Generalnie dane herbarzowe odnośnie Kurzewskich wydają się mało spójne.
Pozdrawiam
Hubert
PS. Czy ktoś ma może spisane epitafia (choć daty i imiona) Kurzewskich z cmentarza w Cielądzu?
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 13 razy
Proszehniew pisze:Wielkie podziękowanie,
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =468&y=704 Prussy 6 listopad 1797
Twoja prababka rowniez sie tutaj pojawia

W chrzcie z 1795r. faktycznie przy Juliannie Kurzewskiej stoi podwojewodzina rawska. Moze to blad, moze uzywala kilku imion (oficjalne i nieoficjalne)?
Pozdrawiam,
Marta
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Roku biezacego 1797, dnia 8, miesiaca listopada
ja Szymon Swietonski, kommendarz kosciola gluchowskiego
ochrzcilem dziecie dwojga imionami
Bogumila Karolina,
corke Wielmoznych Hieronima i Eleonory z Kurzewskich
Moraczewskich prawych malzonkow, wojskich rawskich.
Chrzestni Wielmozni Jozef i Marianna z Zelaskowskich
miedzy soba malzonkowie Kurzewscy, podwojewodztwo rawskie
w pierwszej parze, Wielebny Kacper Wolborski
kommendarz kosciola wysokienickiego
i Wielmozna Jozefa Kurzewska, panna ze wsi Prusy,
w drugiej parze.
Jesli chodzi o wywody szlachectwa przed Heroldia KP
- to Uruski, Boniecki, Pawliszczew i Seczys - sila rzeczy sie powielaja.
Wszystko niewiele warte, bo oparte o falszowaniu
dokumentow pod wymogi ustawy z 1836 r. z pozniejszymi zmianami.
ja Szymon Swietonski, kommendarz kosciola gluchowskiego
ochrzcilem dziecie dwojga imionami
Bogumila Karolina,
corke Wielmoznych Hieronima i Eleonory z Kurzewskich
Moraczewskich prawych malzonkow, wojskich rawskich.
Chrzestni Wielmozni Jozef i Marianna z Zelaskowskich
miedzy soba malzonkowie Kurzewscy, podwojewodztwo rawskie
w pierwszej parze, Wielebny Kacper Wolborski
kommendarz kosciola wysokienickiego
i Wielmozna Jozefa Kurzewska, panna ze wsi Prusy,
w drugiej parze.
Jesli chodzi o wywody szlachectwa przed Heroldia KP
- to Uruski, Boniecki, Pawliszczew i Seczys - sila rzeczy sie powielaja.
Wszystko niewiele warte, bo oparte o falszowaniu
dokumentow pod wymogi ustawy z 1836 r. z pozniejszymi zmianami.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.