UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

ród Łosiów na terenach dzisiejszej Ukrainy

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
spalonymlynek
Podziękował/a: 57 razy
Podziękowano: 14 razy

ród Łosiów na terenach dzisiejszej Ukrainy

Post autor: spalonymlynek » śr lip 23, 2014 12:03 pm

Dzień dobry,

Moja rodzina pochodzi z Wołynia, nazwisko które mnie interesuje to: Łoś.
Dzięki pomocy forumowiczów, a szczególnie nieocenionej Soni, dowiedziałam się, że protoplastą rodu jest Stanisław Łoś (rodzony ok. 1790 r.) (małżonka: Katarzyna Hornyszewska (ros. Горнишевска); wg Spisu parafian kościoła koreckiego za 1852 r., zamieszkały w Rudni Piaskowej).

W sieci znalazłam bardzo ciekawe informacje o rodzinie Łoś, jako szlachcie północnego Mazowsza. Na podstawie wiadomości ze strony: http://akson.sgh.waw.pl/~apszczol/kmherb.htm (HERBARZ MAŁOKRZYNOWŁOSKI, oprac. A. A. Pszczółkowski)

wyłuskałam zdanie: "Gałąź jedna osiadła z czasem na Rusi Czerwonej, od wsi Januszowice pod Opocznem, nosiła w XV-tym do polowy XVII-go wieku nazwisko Łosiów Januszowskich tub tylko Januszowskich.”

Czy macie wiedzę/ możecie udzielić wskazówek (także bibliograficznych), gdzie dalej szukać informacji o tej części potencjalnej rodziny? Zresztą nawet nie wiem, czy to dobry trop...wg sugestii Sonii jedyne co mi pozostało to przejrzenie w Łucku ksiąg z Korca oraz sprawdzenie w Żytomierzu, czy nie zachowały się jakieś dokumenty dotyczące szlacheckiego pochodzenia Łosiów.

Czego na razie nie mogę niestety zrobić :(

Pozdrawiam,
Magda

wolhynien
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 42 razy

Re: ród Łosiów na terenach dzisiejszej Ukrainy

Post autor: wolhynien » ndz lip 27, 2014 11:30 pm

Magdo,

może ten cytat Ci się w Twoich poszukiwaniach przyda?
Например, есть огромный род Лосей герба Долэнга. Потомков этого рода сегодня очень много — и у всех этих людей среди предков есть сенатор времен Польского королевства. Одна из ветвей, что поселилась на Галичине, согласно законодательству, получила в ХІХ ст. графский титул, была состоятельной, имела собственные архивы и достаточно средств, чтобы проводить поиски в государственных архивах и архивах монастырей. Часть рода Лосей осела на Волыни, которая находилась на территории Российской империи. Эта часть рода была менее богатой, никаких титулов им никто не предоставлял и своей родословной они преимущественно не знали. Хотя кое-где тот, кто знал, что через поле такой же Лось, как и он графом пишется, и себе графом писал, не имея для этого формальных оснований. А с Волыни Лоси расселились по всей Украине.

Źródło: http://www.day.kiev.ua/ru/article/semey ... stokratiey

Pozdrawiam

Sonia

AUTOR TEMATU
spalonymlynek
Podziękował/a: 57 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: ród Łosiów na terenach dzisiejszej Ukrainy

Post autor: spalonymlynek » pn lip 28, 2014 12:20 pm

Dziękuję Soniu :)

Pewnie, że się przyda, wszystko się przydaje!

Pozdrawiam,
Magda

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”