Moja rodzina pochodzi z Wołynia, nazwisko które mnie interesuje to: Łoś.
Dzięki pomocy forumowiczów, a szczególnie nieocenionej Soni, dowiedziałam się, że protoplastą rodu jest Stanisław Łoś (rodzony ok. 1790 r.) (małżonka: Katarzyna Hornyszewska (ros. Горнишевска); wg Spisu parafian kościoła koreckiego za 1852 r., zamieszkały w Rudni Piaskowej).
W sieci znalazłam bardzo ciekawe informacje o rodzinie Łoś, jako szlachcie północnego Mazowsza. Na podstawie wiadomości ze strony: http://akson.sgh.waw.pl/~apszczol/kmherb.htm (HERBARZ MAŁOKRZYNOWŁOSKI, oprac. A. A. Pszczółkowski)
wyłuskałam zdanie: "Gałąź jedna osiadła z czasem na Rusi Czerwonej, od wsi Januszowice pod Opocznem, nosiła w XV-tym do polowy XVII-go wieku nazwisko Łosiów Januszowskich tub tylko Januszowskich.”
Czy macie wiedzę/ możecie udzielić wskazówek (także bibliograficznych), gdzie dalej szukać informacji o tej części potencjalnej rodziny? Zresztą nawet nie wiem, czy to dobry trop...wg sugestii Sonii jedyne co mi pozostało to przejrzenie w Łucku ksiąg z Korca oraz sprawdzenie w Żytomierzu, czy nie zachowały się jakieś dokumenty dotyczące szlacheckiego pochodzenia Łosiów.
Czego na razie nie mogę niestety zrobić

Pozdrawiam,
Magda