UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

emigracja do USA w latach 1904-1909

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
marlena1206

emigracja do USA w latach 1904-1909

Post autor: marlena1206 » śr sie 06, 2014 8:41 am

witam serdecznie :)

im więcej staram się zrozumieć losy przodków mojego męża tym więcej niewiadomych napotykam :( wcześniej wiedziano,że siostra dziadka wyemigrowała z mężem i córka do USA ( miejsce zamieszkania nikt nie znał ) i tam wiodło im się nie źle. W rodzinie znalazłam fotkę ze ślubu ich córki.To jedyna fotka , wszyscy uśmiechnięci i szczęśliwi. Wiedziano również iż dziadek był w USA ale wrócił.Dlaczego wrócił i po jakim czasie nikt nie wie.
po dotarciu do list pasażerów sprawa nabrała innej barwy a mianowicie , oni wszyscy wyjeżdżali w zupełnie innych terminach i innymi statkami ,jedynie siostra dziadka z jednoroczną córka razem.

1. Kasper Ziółkowski ur ok 1878 wiek 26 lat z Bremen,Niemcy do Baltimore, Maryland data maj 1904 statek Breslau
zaprosił Michał Milewski
2. Stanisława Ziółkowska ur ok 1881 wiek 25 lat z Bremen,Niemcy do Baltimore, Maryland data sier 1906 statek Neckar
Marcianna Ziółkowska ur ok 1906 wiek 1 rok
zaprosił Kasper Ziółkowski
3. Szczepan Wenerski ur.ok 1878 wiek 28 lat z Bremen,Niemcy do Baltimore, Maryland data wrze 1906 statek Wittekind
zaprosił Kasper Ziółkowski

Kasper Ziółkowski wrócił do Polski data mi nieznana a 4 czerwca 1909 z Hamburga samolotem "Prezydent Lincoln" do Nowego Jorku.

teraz mam pytania:
- czy jest możliwość ustalenia dat powrotu do Polski Kaspra Ziółkowskiego w przedziale 1904 - 1909 ?
- czy jest możliwość ustalenia dat powrotu do Polski Szczepana Wenerskiego ?
- czy możliwe jest ustalenie gdzie zamieszkali Ziółkowscy ?
- ustalenie dat śmierci ? ewentualnie daty ślubu córki Marcianny ?

gdzie tego szukać ? proszę o naprowadzenie , będę wdzięczna

pozdrawiam serdecznie :)
Marlena Stopka

Awatar użytkownika

Rhea
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: emigracja do USA w latach 1904-1909

Post autor: Rhea » sob gru 06, 2014 10:23 pm

Witaj Marlena,

Tak, jest mozliwość ustalenie adresów i ślubu córki, z powrotem do kraju chyba gorzej (o ile to w ogóle mozliwe, bo wątpię, czy ktokolwiek spisywał w Europie osoby przybywające z USA, ani, że Amerykanie spisywali odjeżdzających )
To ja kiedys akty tych osób wysyłałam Ci z ancestry :) więc teraz zajrzalam do tych dokumentów.
W dokumentach sa adresy, niestety niewyraznie wpisane, ale spróbuje rozczytać (zarówno dot. adresu M Milewskiego jak i Kaspera Ziolkowskiego).
A co do ponownego wyjazdu Kaspra (na podstawie manifestu z 1909)
Otóż w jego rubryce jest stempel non immigration alien czyli 'obcy, który nie chce emigrować, czyli przyjeżdza na pewien czas, z zamiarem powrotu (?). Na zamiar powrotu Kaspra wskazuje to, ze w jako najblizszą osobę z miejsca skad przybywa jest żona Stanisława Ziolkowska. To sugeruje, ze oboje wrócili do starego kraju przed tym 1909. Z córką zapewne.
Dobrze by było gdyby to potwierdził ktos bardziej biegły w rozczytywaniu takich dokumentów.
W tym dokumencie z 1909 jest wpisana miejscowość skąd wyjezdzał Kasper i gdzie została jego żona (na pewno w zaborze rosyjskim)

Rozwikłać chcę podobne zagadki u siebie (powroty, nieznane losy)...

pozdrawiam,
sylwia
-----

Majdan Zbydniowski - stamtąd wszystko się zaczęło.

AUTOR TEMATU
marlena1206

Re: emigracja do USA w latach 1904-1909

Post autor: marlena1206 » ndz gru 07, 2014 3:20 pm

serdecznie dziękuję Ci Sylwio za odpowiedź i zaangażowanie. Cała historia rodziny mojego mężą to jedna zagadka tak ze strony ojca jak i matki. Przyjdzie jednak czas,że poukładam te klocki :) Z tego co wiem to cała rodzina Ziółkowskich pozostała jednak do końca w Stanach , wrócił tylko Szczepan brat Stanisławy Ziółkowskiej. Jestem w posiadaniu fotki która dostała rodzina mieszkająca tu w Polsce od Stanisławy Ziółowskiej. Na odwrocie wpisany jest rok 1949 14 czerwiec. USA. Tak więc musze szukać sladów Ziółkowskich w Stanach .
serdecznie dziekuję i pozdrawiam.
Marlena

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”