Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1892
Miejscowość: Warszawa
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Helena
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Janowska
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f36 ... 2efdc.html
Bardzo proszę o tłumaczenie dwóch aktów urodzenia (458) i zgonu (19) Helusi Janowskiej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3bd ... 633d9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f36 ... 2efdc.html
z góry dziękuję i pozdrawiam
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Warszawa-Janowska-Helena-1892
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Re: Warszawa-Janowska-Helena-1892
458. Działo się w Warszawie w Parafii Świętego Andrzeja 9/21 sierpnia 1892 roku o godzinie 10 rano. Stawił się Paweł Jakubowski /Paweł Jakubowski/ stolarz lat 35 mający, zamieszkały w Warszawie przy ulicy Chłodnej pod numerem 56, w obecności Józefa Krystkiewicza i Piotra Rogulskiego lakierników zamieszkałych w Warszawie i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając że urodziło się ono w Warszawie w jego mieszkaniu 25 czerwca/7 lipca roku teraźniejszego o godzinie 2 rano z jego prawowitej małżonki Marianny z Dońskich /Marianny z Dońskich/ lat 30 mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym dziś przez Księdza Feliksa Kozłowskiego dano imię Stefania /Stefania/ a rodzicami jego chrzestnymi byli Józef Krystkiewicz i Bronisława Kamińska. Akt ten ten za zgodą ojca przeczytany, podpisany przez Nich i Nas został.
Podpisy:
/Ks. Feliks Kozłowski/
/Paweł Jakubowski/
/Józef Krystkiewicz/
/Rogulski Piotr/
19. Działo się w Warszawie w Parafii Świętego Andrzeja 31 grudnia/12 stycznia 1894/5 roku o godzinie 9 rano. Stawił się Edward Janowski tokarz i Konstanty Pietraszek brązownik zamieszkali w Warszawie i oznajmili że dziś w Warszawie przy ulicy Elektoralnej pod numerem 755 o godzinie 5 rano zmarła Helena Marian dwóch imion Janowska /Helena Marya Janowska/ 2 lata i 6 miesięcy mająca, córka Edwarda i Bronisławy z Nowickich /Edwarda i Bronisławy z Nowickich/ małżonków. Po naocznym przekonaniu się o zgonie Heleny Marii Janowskiej, akt ten przeczytany niepiśmiennym, podpisany przez Nas został.
Podpis:
/Ks. Feliks Kozłowski/
Pozdrawiam
Maria
Podpisy:
/Ks. Feliks Kozłowski/
/Paweł Jakubowski/
/Józef Krystkiewicz/
/Rogulski Piotr/
19. Działo się w Warszawie w Parafii Świętego Andrzeja 31 grudnia/12 stycznia 1894/5 roku o godzinie 9 rano. Stawił się Edward Janowski tokarz i Konstanty Pietraszek brązownik zamieszkali w Warszawie i oznajmili że dziś w Warszawie przy ulicy Elektoralnej pod numerem 755 o godzinie 5 rano zmarła Helena Marian dwóch imion Janowska /Helena Marya Janowska/ 2 lata i 6 miesięcy mająca, córka Edwarda i Bronisławy z Nowickich /Edwarda i Bronisławy z Nowickich/ małżonków. Po naocznym przekonaniu się o zgonie Heleny Marii Janowskiej, akt ten przeczytany niepiśmiennym, podpisany przez Nas został.
Podpis:
/Ks. Feliks Kozłowski/
Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
-
AUTOR TEMATU - Posty: 83
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 9 razy
Ponownie dziękuję za poświęcony czas i pomoc.
Jeśli to nie kłopot to proszę o tłumaczenie aktu (458) urodzenia Heleny Bronisławy Janowskiej
pozdrawiam
Jeśli to nie kłopot to proszę o tłumaczenie aktu (458) urodzenia Heleny Bronisławy Janowskiej
pozdrawiam
Eliza
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Przepraszam, przez roztargnienie przetłumaczyłam nie ten akt co trzeba.
458 Działo się w Warszawie w Parafii Świętego Andrzeja 9/21 sierpnia 1892 roku o godzinie 10 rano. Stawił się Edward Janowski /Edward Janowski/ majster tokarski lat 37 mający zamieszkały w Warszawie przy ulicy Chłodnej pod numerem 60, w obecności Bolesława Nowickiego tokarza i Jana Godlewskiego technika obu zamieszkałych w Warszawie, i okazał na dziecię płci żeńskiej oświadczając że urodziło się ono w Warszawie w jego mieszkaniu 17/29 lipca roku teraźniejszego o godzinie 4 po południu z jego prawowitej małżonki Bronisławy z Nowickich /Bronisławy z Nowickich/ lat 30 mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym dziś przed Księdza Feliksa Kozłowskiego dano imiona Helena Bronisława /Helena Bronisława/ a rodzicami jego chrzestnymi byli: Bolesław Nowicki i Julia Cichowska. Akt ten ten za zgodą ojca przeczytany, przez nich i przeze mnie podpisany został.
Podpisy:
/Ks. F. Kozłowski/
/Edward Janowski/
/Bolesław Nowicki/
/Jan Godlewski/
Pozdrawiam
Maria
458 Działo się w Warszawie w Parafii Świętego Andrzeja 9/21 sierpnia 1892 roku o godzinie 10 rano. Stawił się Edward Janowski /Edward Janowski/ majster tokarski lat 37 mający zamieszkały w Warszawie przy ulicy Chłodnej pod numerem 60, w obecności Bolesława Nowickiego tokarza i Jana Godlewskiego technika obu zamieszkałych w Warszawie, i okazał na dziecię płci żeńskiej oświadczając że urodziło się ono w Warszawie w jego mieszkaniu 17/29 lipca roku teraźniejszego o godzinie 4 po południu z jego prawowitej małżonki Bronisławy z Nowickich /Bronisławy z Nowickich/ lat 30 mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym dziś przed Księdza Feliksa Kozłowskiego dano imiona Helena Bronisława /Helena Bronisława/ a rodzicami jego chrzestnymi byli: Bolesław Nowicki i Julia Cichowska. Akt ten ten za zgodą ojca przeczytany, przez nich i przeze mnie podpisany został.
Podpisy:
/Ks. F. Kozłowski/
/Edward Janowski/
/Bolesław Nowicki/
/Jan Godlewski/
Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria