Umieściłem w sierpniu informację na genealogach, ale może tutaj są osoby, które tam nie zaglądają w ogóle - więc serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim małym projekcikiem
Zacytuję zatem siebie
Witam serdecznie Przyjaciół Genealogów,
Czas na uśmiech - być może możemy zmienić naszą genealogiczną rzeczywistość w Kurii Siedleckiej.
Po moich długich negocjacjach z Dyrektorem Archiwum Diecezjalnego w Siedlcach - uzyskałem przychylność i zgodę Kurii Siedleckiej do kontynuowania prac indeksacyjnych na terenie diecezji. Więcej o mojej dotychczasowej pracy możecie poczytać na stronie www.genealogia.garwolin.org - to dzięki niej wzbudziłem zaufanie, ale i wziąłem na siebie olbrzymią odpowiedzialność za powodzenie tego projektu.
Być może będę miał możliwość sfotografowania zasobu metrykalnego okolicznych parafii i rozdysponowania ich do indeksowania.
Zasady indeksacji, które wynegocjowałem są następujące:
a) szukam osób chętnych do indeksacji - szukam osób które mają czas i wiedzę jak indeksować. Niestety, doświadczenie mi pokazało, że "mogę spróbować" często nie kończy się dobrze
b) osoba otrzymuje skany do indeksowania z naniesionym na skany znakiem wodnym zawierającym imię, nazwisko, kod pocztowy i miasto, pesel - ma to zabezpieczyć przed wrzuceniem skanów do internetu (potrzebny jest wgląd dowodu osobistego dla mnie)
c) osoba, która zindeksowała dany zasób może liczyć na darmowy skan metryki bez naniesionego znaku wodnego
d) o osobach, które indeksują poinformowana jest Kuria
Zasada jest prosta indeksowane są trzy parafie na raz - następna jest rozpoczynana po zakończeniu jednej z tych trzech parafii, by nie rozproszyć materiału i żeby wyniki indeksacji były widoczne.
W planach są parafie
- Borowie
- Korytnica Łaskarzewska
- Łaskarzew
- Osieck
- Ryki
- Gończyce
- Wilga
- Miastków Kościelny
- Parysów
- Maciejowice
- Żelechów
O planach indeksacji dalszych parafii nic więcej nie mogę w chwili obecnej powiedzieć - są poza zasięgiem kręgu moich zainteresowań i mojego zapału. Kolejność indeksacji ustalam ja w zależności, na którą parafię otrzymam zgodę od Kurii (niektórych księży trzeba dłużej przekonywać do pomysłu indeksacji).
Zdaję sobie sprawę, że mogą pojawić się zaraz wpisy może ta parafia, może tamta, a czemu ta a nie tamta. Chcę by moja flanka diecezji siedleckiej nie była białą plamą na mapie genealogicznej. Jeśli natomiast chodzi o kolejne parafie spoza kręgu moich zainteresowań - to miejmy nadzieję, że znajdzie się osoba, która podobnie jak ja zdobędzie zaufanie Kurii i będzie miała zapał to kontynuować na innym terenie diecezji, chętnie taką poznam i rekomenduję.
Program jest pilotażowy i ma również za zadanie wzbudzić zaufanie Kurii Siedleckiej do naszego środowiska - dlatego apeluje o prężną pracę. Uwierzcie mi - jeśli tego nie spierniczymy, jeśli będzie prężnie - będą kolejne parafie spoza tej listy. Jakie? Pomartwimy się już później
Indeksy przekazane by były:
a) do Kurii Siedleckiej
b) do Parafii
c) do geneteki
d) na stronę www.garwolin.org (dot. terenu okołogarwolińskiego)
Wszelke chętne osoby proszę o zgłaszanie się na mail sj_sj@gazeta.pl gdzie wyjaśnie szczegółowość indeksacji a także dam rady jak skutecznie przyspieszyć indeksowanie
Drodzy Przyjaciele - pomóżcie nam - osobom z Diecezji Siedleckiej poznać naszych przodków. Tylko sprawna i zwinna indeksacja pozwoli nam na szybkie osiągnięcie rezultatów. Zgłaszajcie się proszę nie tylko z terenu naszej diecezji ale z innych również.
Bardzo proszę również o nie krytykowanie Kurii, gdyż Kuria wie o tym wątku i go będzie śledziła (sam o nim poinformuje) - a także o niezabicie projektu zanim powstanie - kłótniami bez sensu.
Zaczynamy od parafii:
- Borowie
- Parysów
- Korytnica Łaskarzewska
Indeksacja ma być średnioszczegółowa - tzn. ma pozwolić na znalezienie przodków bez konieczności zaglądania w skany jak również zachęcić do zdobycia skanów (prawdopodbnie odpłatnie - nie wnikam). Osoby indeksujące otrzymają bezpłatny dostęp do aktu, który kogoś interesuje. Zastanawiam się jeszcze nad progiem indeksacji - który pozwoliłby otrzymać komuś całkowity dostęp do poszczególnych aktów z całego zindeksowanego zbioru. Chciałbym uniknąć sytuacji, że ktoś zindeksuje 1 rok - 100 chrztów, baza się ukaże - nie będę nic robił tylko przesyłał skany. Chcę znaleźć złoty środek, który zmotywuje osoby do indeksowania jak największej bazy materiału - zwłaszcza te osoby, które mają w parafii przodków.
Zasady indeksacji wyjaśnię już w prywatnej korespondencji
Do dzieła! Działajmy
Pamiętajcie - szybciej skończymy jedną parafię - szybciej zaczniemy następną!
Sebastian
sj_sj@gazeta.pl
link do wątku
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Diecezja siedlecka - indeksacja - potrzebne doświadczone osoby
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 5 razy
Re: Diecezja siedlecka - indeksacja - potrzebne doświadczone osoby
Jestem członkiem Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego Gniazdo.Na podanej przez Pan stronie
http://genealogia.garwolin.org/metryki-1610-1945-2/
znajduje się skan dwóch chrztów,pod którym wpisano,że przy drugim brak księdza udzielającego chrztu.W akcie drugim wyraźny zapis "Idem babtisavit" czyli ten sam chrzczący.Nie jest to brak solidności w zapisie,a typowa formuła wpisywana w aktach łacińskich.W ten sposób zapisywano przy kolejnych aktach na tej samej stronie,często również na stronie sąsiedniej.Bywało,że nazwisko księdza było zapisane przy pierwszym chrzcie w roczniku,później stosowano "idem".
W kwestii skanu dowodu osobistego cóż...zniechęca mnie takie żądanie do indeksacji.Indeksowałam dla wyszukiwarek WTG i nikt nie oczekiwał od osób indeksujących podawania PESELu ani skanu dowodu.
Pozdrawiam
http://genealogia.garwolin.org/metryki-1610-1945-2/
znajduje się skan dwóch chrztów,pod którym wpisano,że przy drugim brak księdza udzielającego chrztu.W akcie drugim wyraźny zapis "Idem babtisavit" czyli ten sam chrzczący.Nie jest to brak solidności w zapisie,a typowa formuła wpisywana w aktach łacińskich.W ten sposób zapisywano przy kolejnych aktach na tej samej stronie,często również na stronie sąsiedniej.Bywało,że nazwisko księdza było zapisane przy pierwszym chrzcie w roczniku,później stosowano "idem".
W kwestii skanu dowodu osobistego cóż...zniechęca mnie takie żądanie do indeksacji.Indeksowałam dla wyszukiwarek WTG i nikt nie oczekiwał od osób indeksujących podawania PESELu ani skanu dowodu.
Pozdrawiam
Agnieszka córka Edwarda,syna Feliksa,który był synem Marcelego.Marceli był synem Stefana i wnukiem Wawrzyńca.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 165
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 3 razy
Re: Diecezja siedlecka - indeksacja - potrzebne doświadczone osoby
Cześć Aga,
Dziękuję za info
Cóż... powiem tak - mamy taki wybór albo nie poznać naszych przodków - believe me
Taką mamy sytuację. Można pomóc, ale nie trzeba - na szczęście 20 osób nie zniechęciło to bo znają sytuację w naszej diecezji
Sam nie jestem tego zwolennikiem
Zachęcam mimo wszystko
Sebastian
Dziękuję za info
Cóż... powiem tak - mamy taki wybór albo nie poznać naszych przodków - believe me
Taką mamy sytuację. Można pomóc, ale nie trzeba - na szczęście 20 osób nie zniechęciło to bo znają sytuację w naszej diecezji
Sam nie jestem tego zwolennikiem
Zachęcam mimo wszystko
Sebastian
Sebastian Jędrych