UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Własność przed wojną i co dalej ???

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Gliksman

Własność przed wojną i co dalej ???

Post autor: Gliksman » czw paź 23, 2014 6:18 am

Mój dziadek przed wojną pochodził z domu, gdzie ojciec jego był właścicielem olbrzymiej posiadłości i co z tym dzisiaj mogę zrobić ?
Gdzie szukać dokumentów ?
Jak odszukać akty ?
Czy jest szansa na cokolwiek ?

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Własność przed wojną i co dalej ???

Post autor: mariamazur » czw paź 23, 2014 7:52 am

Prawie każde archiwum państwowe ma zespoły zatytułowane albo nazwiskiem dawnego włąściciela dokumentów, albo dóbr, z których pochodzą, albo nazywają się "archiwa prywatne" - szukaj, może będziesz miał szczęście :)

-- Post scalono 23 paź 2014, 07:55 --

Zacznij od wpisania w bazę SEZAM nazwiska dziadka w różnych przypadkach, a potem nazwy miejscowości czy dóbr. Jeśli nic nie znajdziesz tym sposobem musisz się wybrać osobiście.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » czw paź 23, 2014 5:10 pm

Gliksman pisze:Mój dziadek przed wojną pochodził z domu, gdzie ojciec jego był właścicielem olbrzymiej posiadłości i co z tym dzisiaj mogę zrobić ?
Może zabrzmi to brutalnie, ale ja bym radził krytyczne podejście do takich (rodzinnych) rewelacji.
Dzisiaj możesz spróbować zacząć je weryfikować, ale jeszcze przed tym, dobrze byłoby zebrać posiadane "informacje" (na tym etapie raczej domysły):
- jak nazywała ta posiadłość?
- gdzie się znajdowała, co wchodzio w jej skład?
- co to znaczy olbrzymia (200 ha czy raczej 2000?)
- co to znaczy że jego ojciec był jej właścicielem - może był "tylko" zarządcą a właścicelem był ktoś inny?
- co masz na myśli pisząc "dom"? Rodzinę? - to jakie nazwisko i gdzie mieszkali (geograficznie). Budynek? - to gdzie się znajdował
- co takiego się wydarzyło że ów majątek przepadł? A może nie przepadł. może po prostu został sprzedany a kasa "zużyta na potrzeby doczesne"?

Im mniej odpowiedzi na powyższe pytania możesz udzielić, i im mniej masz innych danych - tym mniejsze prawdopodobieństwo że "było rzeczywiście coś na rzeczy" - ale trzeba spróbować :)
Gliksman pisze: Gdzie szukać dokumentów ?
Najpierw warto by określić: jakich?
Gliksman pisze: Jak odszukać akty ?
Jakie akty? Metrykalne czy własności?
Gliksman pisze: Czy jest szansa na cokolwiek ?
A co rozumiesz przez cokolwiek? Czego się spodziewasz?

Nie odbierz mnie źle, nie chcę Cię zniechęcać do poszukiwań, ale radziłbym podchodzić do sprawy na chłodno. Postaraj się ustalić jak najwięcej faktów bądź choć mocnych hipotez (tzn takich z sensem, najlepiej popartych czymś więcej niż "bo tak mi się wydaje"). Wg. mnie dopiero na tej podstawie będzie można jako tako ustosunkować się do pytań: "gdzie i jak szukać". Bo jak dotąd operujesz na poziomie dużej ogólności, a na nim odpowiedź też będzie ogólna - szukać we właściwym (na początek geograficznie) Archiwum Państwowym...
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » czw paź 23, 2014 5:44 pm

jart pisze:
Gliksman pisze:Mój dziadek przed wojną pochodził z domu, gdzie ojciec jego był właścicielem olbrzymiej posiadłości i co z tym dzisiaj mogę zrobić ?
- co takiego się wydarzyło że ów majątek przepadł? A może nie przepadł. .
Jarku, polecam podręcznik do historii gimnazjum klasa druga lub trzecia, rozdział "Reforma rolna 1944!" ;)
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » czw paź 23, 2014 8:19 pm

mariamazur pisze:
jart pisze:
- co takiego się wydarzyło że ów majątek przepadł? A może nie przepadł. .
Jarku, polecam podręcznik do historii gimnazjum klasa druga lub trzecia, rozdział "Reforma rolna 1944!" ;)
Jarku? :)
Dopuszczam możliwość że nie tylko w tej kwestii możesz się mylić, ale na tym poprzestanę i nic nie polecę :)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”