UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Poszukuję informacj na temat mojej babci Joanna ŻióŁkowska Kowalska - Holik

Moderator: Moderatorzy

[reks1]4612262346[/reks1][reks1]9120795921[/reks1]

AUTOR TEMATU
Zuzanna1963
Podziękowano: 1 raz

Poszukuję informacj na temat mojej babci Joanna ŻióŁkowska Kowalska - Holik

Post autor: Zuzanna1963 » sob lis 08, 2014 9:48 am

Poszukuję jakichkolwiek informacji na temat mojej babci nie wiem gdzie mam tego szukać .

Moja babcia wyszła za mąż za dziadka Franciszka Holik mieszkali w Germawkówce na Ukrainie , mój tata nie wiele pamięta , zmarła mu na rekach jak miał 5 lat dziadka zabili banderowcy w 1944 a mój tata w 1945 wyjechał ze swoim bratem do polski z rodziną Piaseckich
W zasadzie to nikt z rodziny taty nie mówił ani tez nie wiedział o mojej babci nic :(

Gdzie mam szukać o niej jakichkolwiek informacji , nie wiem gdzie się urodziła z skąd pochodziła

Może mi doradzicie

-- Post scalono 08 lis 2014, 11:03 --

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78f ... a1ef9.html

Elizabeth
Podziękował/a: 65 razy
Podziękowano: 13 razy

Re: Poszukuję informacj na temat mojej babci Joanna ŻióŁkowska Kowalska - Holik

Post autor: Elizabeth » sob lis 08, 2014 2:18 pm

Zuzanna1963 pisze:Poszukuję jakichkolwiek informacji na temat mojej babci nie wiem gdzie mam tego szukać .

Moja babcia wyszła za mąż za dziadka Franciszka Holik mieszkali w Germawkówce na Ukrainie , mój tata nie wiele pamięta , zmarła mu na rekach jak miał 5 lat dziadka zabili banderowcy w 1944 a mój tata w 1945 wyjechał ze swoim bratem do polski z rodziną Piaseckich
W zasadzie to nikt z rodziny taty nie mówił ani tez nie wiedział o mojej babci nic :(

Gdzie mam szukać o niej jakichkolwiek informacji , nie wiem gdzie się urodziła z skąd pochodziła

Może mi doradzicie

-- Post scalono 08 lis 2014, 11:03 --

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78f ... a1ef9.html

Witaj Zuzanno!

Napisz precyzyjnie, co wiesz o babci. W tytule postu masz jej dwa nazwiska, oprócz nazwiska Holik. Czy była wdową, gdy wyszła za Twojego dziadka? W którym roku orientacyjnie zmarła (wylicz wg wieku ojca), czy była starsza, czy młodsza od dziadka. Jakie imiona nosiły ich dzieci, w którym roku i gdzie się urodzili? Może jest szansa na uzyskanie aktu zgonu z miejsca ostaniego zamieszkania. Im wiecej informacji, tym łatwiej znaleźć punkt zaczepienia, również w czasie wyszukiwania np. w google.

Pozdrawiam serdecznie.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.

AUTOR TEMATU
Zuzanna1963
Podziękowano: 1 raz

Re: Poszukuję informacj na temat mojej babci Joanna ŻióŁkowska Kowalska - Holik

Post autor: Zuzanna1963 » sob lis 08, 2014 2:43 pm

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78f ... a1ef9.html[/quote]

co do dwóch nazwisk to była taka sytuacja ze jej ciocia nie miała dzieci i ją przysposobiła i dała jej nazwisko Kowalska z domu rodzinnego miała Ziółkowska ale o jej rodzinie to nie wiem nic , w zasadzie nawet nie wiem kiedy się urodziła i gdzie .

Zmarła w 1944 r w Germakówce na ul . Leśnej tam mieszkała miała dom po swojej cioci Kowalskiej , jej ciocia mieszkała za lasem między samymi Ukraińcami i tam był spokój , nie wiem w jaki sposób i jak się dziadkowie poznali i nie wiem tez kiedy się pobrali , wiem tylko tyle ze babcia była starsza od dziadka mój dziadek urodził się w 1912 r to pewnie babcia gdzieś przed 1910 tak myślę

W każdym bądź razie mój tata urodził się w 1938 r a jego brat za 4 lata w 1942 r w Germakówce tam tez mieszkali

Z tego co tata opowiadał babcia została dotkliwie pobita przez banderowców , a ze to były wtedy nagonki band babcia nie poszła nigdzie do żadnych lekarzy cierpiała wdała jej się gangrena i umarła w bólach w 1944r

Tyle co wiem o mojej babci Joannie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografia”