Witam, w swoich poszukiwaniach korzeni rodzinnych natrafiłem na zagadkowe dla mnie nazwisko. Otóż w dokumencie wydanym w 1701 przez sąd grodzki radomski wymienione jest rodzeństwo Straszów, w tym Rozalia żona urodzonego Franciszka na Czerwiach Czerwiowskiego. No i w żaden sposób nie potrafię w literaturze znaleźć żadnej informacji o rodzinie szlacheckiej Czerwiowskich ani o miejscowości Czerwie. Dokument jest napisany wyraźnie , innej możliwości odczytu raczej nie ma. Prędzej to zapisujący mógł coś przekręcić. Podaję link do dokumentu, 4 i 5 linijka od góry.
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... 9xA876aCeA
Może ktoś spotkał się z takim nazwiskiem albo z taką miejscowością…
Pozdrowienia, Marek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czerwiowscy na Czerwiach
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 61
- Podziękował/a: 28 razy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Re: Czerwiowscy na Czerwiach
Pozdrawiam Adam
=========================================================================
Poszukuję wszelkich informacji o TOMASZ BIESAGA ur. 1780 - 1789 gdzie?????
=========================================================================
Poszukuję wszelkich informacji o TOMASZ BIESAGA ur. 1780 - 1789 gdzie?????
"Poczet elektorów polskich", str. 60, wymieniony Czerwieski Franciszek z woj. łęczyckiego - elekcja Augusta II (1697).
Zaś A.Boniecki- "Herbarz Polski" T03 podaje:

Zaś A.Boniecki- "Herbarz Polski" T03 podaje:

Beata
-
AUTOR TEMATU - Posty: 61
- Podziękował/a: 28 razy
Beata i Adam - dziękuję. Mam więc już dwa możliwe tropy. Szukam więc dalej.... Marek