UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Komarów-Solak-Kazimierz-1885

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Komarów-Solak-Kazimierz-1885

Post autor: Bea » pn gru 29, 2014 3:38 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1885
Miejscowość: Komarów
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Kazimierz
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Solak
Link do zdjęcia: http://szukajwarchiwach.pl/88/614/0/-/1 ... UzjQISuB1Q

Akt 22.
Jakieś dziwne te niektóre literki, dlatego proszę o pomoc w rozszyfrowaniu podstawowych danych:

1. parafia Komarów, 2/14 lipca 1885 r.
2. pan młody: Kazimierz Solak, kawaler, 22 lata, urodzony we wsi B..... w Austriackim Imperium, zamieszkały we wsi Księżostany, syn Jana i Agnieszki z domu Mizera (prawdopodobnie - choć imiona mi nie pasują...) zamieszkałych w Imperium Austriackim.
2. panna młoda: Anna Fura, panna, 17 lat, chłopka, urodzona we wsi ....... (?!) w Imperium Austriackim, mieszkająca we wsi Księżostany, córka Józefa i Tekli (pierwszej żony ? nazwiska panieńskiego chyba nie podano), chłopów mieszkających we wsi Księżostany.
3. zapowiedzi tylko w parafii Komarów, umowy przedmałżeńskiej nie zawarto.
Beata

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Komarów-Solak-Kazimierz-1885

Post autor: dziadek_m60 » pn gru 29, 2014 4:35 pm

Witam.
Według mnie to wygląda tak:
…… Kazimierz Solak, kawaler, lat 22 liczący, chłop urodzony we wsi Bielice Austriackiego Imperium i mieszkający we wsi Księżostany, syn Jana i Agnieszki Mizernej ( z d. Mizerna), prawowitych małżonków Solaków;
…… Anna Fura, panna, 17 lat licząca, chłopka urodzona we wsi Borzęcin Austriackiego Imperium, mieszkająca we wsi Księżostany,córka Józefa i Tekli Percowej (z d. Perec) prawowitych małżonków Furów, chłopów…..
.... ale może się mylę.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

Awatar użytkownika

jotce
Podziękowano: 229 razy

Post autor: jotce » pn gru 29, 2014 4:55 pm

22 Księżostany Kazimierz Solak z Anną Fury
Działo się w osadzie Komarów drugiego (czternastego) lipca tysiąc osiemset osiemdziesiątego piątego roku o godzinie dwunastej w południe. Oświadczamy, że w obecności świadków Henryka Antoniego Górki, lat pięćdziesiąt trzy, Kazimierza Karczarczyka, lat dwadzieścia dwa, chłopów zamieszkałych we wsi Księżostany zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Kazimierzem Solakiem, kawalerem, lat dwadzieścia dwa, chłopem, urodzonym we wsi Bielcza Cesarstwa Austriackiego, a zamieszkałym we wsi Księżostany, synem Jana i Agnieszki z domu Mizerna* prawowitych małżonków Solaków zamieszkałych w Cesarstwie Austriackim, Anną Fura, panną, lat siedemnaście, chłopką, urodzoną we wsi Borzęcin Cesarstwa Austriackiego, a zamieszkałą we wsi Księżostany, córką Józefa i Tekli z domu Pierca** prawowitych małżonków Furów chłopów zamieszkałych we wsi Księżostany. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele szesnastego (dwudziestego szóstego), dwudziestego czwartego czerwca (szóstego lipca), trzydziestego czerwca (dwunastego lipca) bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali umowy przedślubnej. Religijny obrzęd zawarcia związku małżeńskiego został odbyty przez księdza Alberta Orłowskiego. Akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytany, przez nas podpisany. Ks. Alfred Orłowski utrzymujący akta stanu cywilnego
* urożdienoj Mizernoju
** urożdienoj Piercowoj
8)
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pn gru 29, 2014 5:44 pm

Obrazek
Jesteście kochani!
Bo to faktycznie jest Borzęcin. Ten koło Tarnowa. W życiu bym sama tego nie odgadła, bo pierwsza litera w ogóle mi B nie przypominała.
Znalazłam na FamilySearch dwóch braci Anny: https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:XP5L-XLS
Ich rodzice zapisani są jako: Josephus Fura i Thecla Pyrc.
Szkoda, że skanu nie mam.
Wspomniany w akcie ślubu świadek Kazimierz Karczmarczyk w 1893 r. (czyli za 8 lat, już jako wdowiec) poślubi siostrę Anny (akt 20): http://szukajwarchiwach.pl/88/614/0/-/2 ... iTsTCzyJvg
Tu nazwisko matki panny młodej zapisano jako Piercow (?).

Gorszy zgryz mam z Kazimierzem, synem ponoć Jana i Agnieszki. Hmmm.... Sęk w tym, ze mam akt zgonu Kazimierza Solaka, który pozostawił po sobie żonę Annę z d.Fura i był synem Jakuba i Zofii z Mizerów (?)
https://lh5.googleusercontent.com/-KNqK ... .1911r.jpg
We wspomnianym Borzęcinie (który jest parafią, a nie miejscowością gdzie mieszkali) znalazłam indeks chrztu Rozalii: https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:XP5V-RFF
która jest córką "Jacobus Solak" i "Sophia Mizera".

No i teraz nie wiem co z nim zrobić....
Może obydwoje (i Anna i Kazimierz) pochodzili spod Tarnowa, a może to tylko zbieżność nazwisk...
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”