Witam.
Bardzo proszę o pomoc.W jakiej parafii leżała ta ulica na przełomie XIX i XX wieku ?
Stefan
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
ulica Elektoralne w Warszawie
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 11 razy
Re: ulica Elektoralne w Warszawie
Część pomiędzy Solną (potem Marchlewskiego, dziś Jana Pawła II) a jej końcem (zbieg z Chłodną) należała i należy do Parafii Św. Andrzeja Apostoła przy kościele pw. Św. Karola Boromeusza.
Nie jestem pewien, czy dzisiejsza część od Placu Bankowego do Solnej nie przynależała do kościoła reformatów pw. św. Antoniego z Padwy przy ul. Senatorskiej - ale za to własnej głowy nie dam.
Pozdrawiam
Jacek
Nie jestem pewien, czy dzisiejsza część od Placu Bankowego do Solnej nie przynależała do kościoła reformatów pw. św. Antoniego z Padwy przy ul. Senatorskiej - ale za to własnej głowy nie dam.
Pozdrawiam
Jacek
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: ulica Elektoralne w Warszawie
Stefanie,
stosunkowo niedawno zadawałeś podobne pytanie i odpowiadając podałam Ci link do wydawnictwa, w ktrórym możesz to znaleźć. Każdy, aby sprawdzić musi kliknąć w ten link, otworzyć książkę, poszukać odpowiedniej strony i sprawdzić parafię.
Ponieważ wyraźnie nie wyjaśniłam dość dokładnie jak szukać (sama też musiałam przekładać kartka po kartce) podaję dodatkową podpowiedź:
Trzeba rozpocząć sprawdzanie od pierwszej strony taryffy, bo tam są numery parafii.
stosunkowo niedawno zadawałeś podobne pytanie i odpowiadając podałam Ci link do wydawnictwa, w ktrórym możesz to znaleźć. Każdy, aby sprawdzić musi kliknąć w ten link, otworzyć książkę, poszukać odpowiedniej strony i sprawdzić parafię.
Ponieważ wyraźnie nie wyjaśniłam dość dokładnie jak szukać (sama też musiałam przekładać kartka po kartce) podaję dodatkową podpowiedź:
Trzeba rozpocząć sprawdzanie od pierwszej strony taryffy, bo tam są numery parafii.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.