UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Śmieciuszewski

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Śmieciuszewski

Post autor: netsoft » czw mar 12, 2015 7:57 pm

Pytanie do fachowców. :)
Interesuje mnie pochodzenie rodziny Śmieciuszewskich , pojawiają się Oni w metrykach parafii Łomazy i Komarówka (Podlasie) jako szlachta.
Nie potrafię zlokalizować skąd mogą pochodzić , gdzie ich gniazdo, jeśli to drobna szlachta...
Wiem , że urodzony Mateusz Śmieciuszewski i jego żona Zuzanna Górska w 1842r. są ogrodnikami we dworze Krasówka

Interesuje mnie to w połączeniu z Górskimi .

np. przykład metryki jednego dziecka 1836 Komarówka Akt ur nr 7 http://szukajwarchiwach.pl/35/1844/0/2. ... RoC0YyPhSQ
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: Śmieciuszewski

Post autor: netsoft » sob kwie 04, 2015 6:35 pm

Pozwolę sobie podzielić się zgromadzonymi informacjami o Śmieciuszewskich.

Najstarsi jakich odnalazłem Śmieciuszewscy, są notowani w okolicy Rossosza, a metryki zapewne znajdują się w parafii Wisznice. Ok 1825/26 roku w Horodyszczu urodził się Kajetan Śmieciuszewski syn Urodzonego Mateusza Śmieciuszewskiego i Zuzanny Górskiej. Mateusz był ogrodnikiem we dworze Krasówka, Przegalin Wielki. Kajetan zaś przeniósł się do Międzyrzecza Podlaskiego gdzie najpierw był czeladnikiem profesji ślusarskiej, następnie kowalem a ostatecznie wymieniany jest w 1848r. jako szewc mieszczanin Międzyrzecza Podlaskiego.

Kolejny może brat Mateusza - Leon Śmieciuszewski – Ekonom – Wytyczno, pow. Włodawski (Żródło: Katalog Polskich Zamków, Pałaców i Dworów) i jego żona Ludwika Dąbrowska w roku 1861 mieszkają w Wisznicach, ich dzieci przeniosły się do Lublina i okolic, gdzie m.in. byli adwokatami w Lublinie, czy jak Czesław Śmieciuszewski - Dyrektor fabryki mebli w Zwierzyńcu i
kontroler lasów ordynacji Zamojskich. Kolejne pokolenia linii lubelskiej są m.in. dyrektorami, profesorami gimnazjum.

Ciekawostka. Śmieciuszewski jako zamieszkały w Wilnie w roku 1902, wymieniany jest w Spisie szlachty zamieszkałej w m. Wilnie w różnych latach XIX wieku. Informacja z metryk kościelnych.
(źródło: Czesław Malewski, rękopis „Rody szlacheckie na Litwie w XIX wieku. Wilno i powiat wileński”) (http://gulevich.net/statiy.files/lidska ... lenska.pdf)
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”