UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czy ktoś indeksował Różę i Borową? U Mormonów znikają mikrofilmy!

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
kussad
Podziękował/a: 6 razy

Czy ktoś indeksował Różę i Borową? U Mormonów znikają mikrofilmy!

Post autor: kussad » pt mar 20, 2015 11:46 am

Czy ktoś indeksował Różę i Borową z Archidiecezji Tarnowskiej i ma jakieś materiały źródłowe?

W Archiwum Mormonów znikają mikrofilmy!
Już ponad rok temu próbowała zamówić te mikrofilmy kuzynka z USA i nie dała rady.
Teraz ponad miesiąc temu zgłaszałam nadal istniejący problem.
– najpierw napisałam w tej sprawie maila a potem rozmawiałam na ten temat z dwoma osobami osobiście w biurze…. – do tej pory ani nie dostałam żadnej odpowiedzi ani mikrofilmy nie ukazały się w systemie.

Bardzo mi zależy na zamówieniu mikrofilmów z miejscowości, z których pochodzą moi przodkowie.
Są to Róża, Borowa i zgony z Jaźwin.

Urodzenia są wprowadzone na Familysearch ale dla ustalenia szczegółów chciałabym zobaczyć oryginalne metryki – tam są wiadomości na temat rodziców i czasem babci i dziadka, dodatkowe daty, nazwy miejscowości, wiek małżonków.

Niemożliwe żeby z całego świata zniknęły te mikrofilmy – korzystałam z nich wszystkich kilka lat temu ale nie wiedziałam jakie jeszcze nazwiska będą mnie interesowały - wtedy dopiero zaczynałam tworzyć drzewo genealogiczne.

Z tego co wiem tych regionów – Archidiecezji Tarnowskiej nie indeksuje nikt – osobiście zainteresowana bardzo chętnie dołączyłabym do takiej grupy i ja i moi kuzyni z Polski i USA.

Film # 1959124 does not exist.

Film # 1959125 does not exist.

Film # 1959126 does not exist.

Film # 1921741 does not exist.

Jaźwiny:
Akta zgonów 1784-1889 - FHL INTL Film [ 1921741 Items 1-2 ]

Róża
Księgi metrykalne, 1784-1925
Akta urodzeń 1784-1837 - FHL INTL Film [ 1959124 Item 8 ]
Akta urodzeń 1838-1875, 1877-1925 Akta małżeństw 1791-1903 Akta zgonów 1784-1873 - FHL INTL Film [ 1959125 ]
Akta zgonów 1873-1914 - FHL INTL Film [ 1959126 Item 1 ]

Borowa (Dębica) - Church records
Akta urodzeń 1843-1925 Akta małżeństw 1790-1944 Akta zgonów 1784-1916 - FHL INTL Film [ 1959124 Items 1-7 ]
Pozdrawiam
Pozdrawiam Ewa Sadowska
Szukam
Iliński, Piwońska, Ramza, Lak, Sumera, Biesak
Kusek, Ćwik, Ćwiok, Labak, Lizak, Para, Tabor, Tęcza, Smagacz, Pozdal Zgłobica -ok. Tarnowa
Hajdukiewicz, Sadowski, Miklaszewski, Gadomski, Dunin na Skrzynnie
Mruk, Kołodziej

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Czy ktoś indeksował Różę i Borową? U Mormonów znikają mikrofilmy!

Post autor: Ynicz » pt mar 20, 2015 5:21 pm

Witaj,
metryki możesz też uzyskać u dysponenta, a z tego, co mi wiadomo, to AD Tarnów aktualnie należy do jednych z tańszymi usługami.

Co do samych mikrofilmów, to może uległy zniszczeniu, a proces stworzenia kolejnej kopii nie jest taki automatyczny? Trudno wyrokować, kiedy nie zna się "zaplecza". Spróbuj może dowiedzieć się przez kogoś ze Stanów, najlepiej np. dzwoniąc.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

h_bosch
Podziękowano: 3 razy

Post autor: h_bosch » sob mar 21, 2015 3:51 pm

Z tego co wiem kradzieże też się niestety zdarzają.

AUTOR TEMATU
kussad

Post autor: kussad » wt mar 24, 2015 11:41 am

W AD Tarnów niestety nigdy nikomu z rodziny nie udało się ustalić niczego na temat możliwości poszukiwań genealogicznych....
Kilka lat temu na stronie był taki wykaz ale nawet wtedy nie dowiedzieliśmy się w jaki sposób to możnaby zrobić a nikt nie mieszka na miejscu ani nie miał tyle urlopu żeby tam spróbować pojechać.... czy mogła to robić osoba prywatna czy tylko dla celów naukowych albo na zasadzie zamówienia kwerendy...

W poszukiwaniach z tego regionu bazujemy na mikrofilmach pożyczanych w Archiwum Mormonów i informacji z Familysearch... rozmowach w rodzinie, cmentarzach, ewentualnie w parafii...
w innych regionach bywałam też w Archiwum Państwowym..

Poszukiwania są zbyt rozległe jak na zamówienie konkretnej metryki..... wiem ile godzin a wręcz lat nad tym spędzamy...

........
Sprawę poszukiwanych mikrofilmów załatwia Pani z Biura... czekamy na informacje...
Próbowała dowiedzieć się tego kuzynka z USA...
Pozdrawiam Ewa Sadowska
Szukam
Kusek, Ćwik, Ćwiok, Labak, Lizak, Para, Tabor, Tęcza, Smagacz, Pozdal Zgłobica -ok. Tarnowa
Mruk, Kołodziej

AUTOR TEMATU
kussad

Post autor: kussad » śr kwie 01, 2015 10:17 am

Trafiłam na bardzo kompetentną Osobę - mikrofilmy już są dostępne, zamówiłam je i czekam na dostawę !
Pozdrawiam Ewa Sadowska
Szukam
Mruk, Kołodziej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby Mormonów”