Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1904
Miejscowość: Janowo
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Józefa
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Szypulska
Link do zdjęcia: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 43&x=0&y=0
Witam
Proszę o przetłumaczenie aktu chrztu numer 121
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Krzysiek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Janowo-Szypulska-Józefa-1904
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Re: Janowo-Szypulska-Józefa-1904
Giewarty 121
Działo się w osadzie Janów 31 października / 13 listopada 1904 roku o 3 godzinie po południu. Stawił się osobiście Jan Szypulski, robotnik 53 lata liczący, mieszkający we wsi Giewarty w obecności Jana Kownackiego, 54 lata i Jana Smolińskiego, 52 lata liczących, obydwu rolników mieszkających we wsi Giewarty i okazał Nam dziecię żeńskiej płci oświadczając, że ono urodziło się we wsi Giewarty 27 października / 9 listopada tego roku o 6 godzinie wieczorem prawowitej jego małżonki Teodory urodzonej Tańskiej (Teodory z Tańskich), 30 lat liczącej. Dziecięciu temu na Świętym Chrzcie odprawionym dzisiejszego dnia przez Nas miejscowego Proboszcza parafii nadano imię Józefa, a rodzicami chrzestnymi jego byli Józef Kownacki i Bronisława jego żona. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, przez Nas tylko podpisany.
Proboszcz Janowskiej Parafii Utrzymujący akty stanu cywilnego
Ks. Józef Grandyszewski?
Działo się w osadzie Janów 31 października / 13 listopada 1904 roku o 3 godzinie po południu. Stawił się osobiście Jan Szypulski, robotnik 53 lata liczący, mieszkający we wsi Giewarty w obecności Jana Kownackiego, 54 lata i Jana Smolińskiego, 52 lata liczących, obydwu rolników mieszkających we wsi Giewarty i okazał Nam dziecię żeńskiej płci oświadczając, że ono urodziło się we wsi Giewarty 27 października / 9 listopada tego roku o 6 godzinie wieczorem prawowitej jego małżonki Teodory urodzonej Tańskiej (Teodory z Tańskich), 30 lat liczącej. Dziecięciu temu na Świętym Chrzcie odprawionym dzisiejszego dnia przez Nas miejscowego Proboszcza parafii nadano imię Józefa, a rodzicami chrzestnymi jego byli Józef Kownacki i Bronisława jego żona. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, przez Nas tylko podpisany.
Proboszcz Janowskiej Parafii Utrzymujący akty stanu cywilnego
Ks. Józef Grandyszewski?
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
Bogdan Mielczarczyk
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
-
AUTOR TEMATU - Posty: 46
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 1 raz
Serdecznie dziękuję za przetłumaczenie.
Czy mógłbym prosić o ponowne sprawdzenie ile lat wg aktu miała Teodora z Tańskich ? To jest jeden szczegół, który mi nie pasuje.
Z góry dziękuję.
Czy mógłbym prosić o ponowne sprawdzenie ile lat wg aktu miała Teodora z Tańskich ? To jest jeden szczegół, który mi nie pasuje.
Z góry dziękuję.
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
W akcie jest 30 lat. Z tego co mi wiadomo to takie dane bywały podawane orientacyjnie, nie zawsze były dokładne - różnice mogły wynosić +- 5 lat, a nawet i więcej. Potrzebny byłby akt urodzenia, chyba że już masz.
Pozdrawiam
Bogdan Mielczarczyk
Bogdan Mielczarczyk
-
AUTOR TEMATU - Posty: 46
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 1 raz
Tak już mam akt urodzenia Teodory (+ akt małżeństwa z Janem) i akty kilkorga innych dzieci tej pary. Na Józefę trafiłem przypadkowo ale to będzie chyba jedna z sióstr mojego pra dziadka. Widocznie wiek Teodory jest podany błędne. Wcześniej też się to zdarzało ale mniejsze były mniejsze różnice.
No chyba, że była inna para Jan Szypulski i Teodora z Tańskich, w której Jan urodził się w tym samym roku co mój przodek.
Może kiedyś, jak więcej aktów będzie dostepnych w internecie, uda mi się potwierdzić albo zaprzeczyć.
No chyba, że była inna para Jan Szypulski i Teodora z Tańskich, w której Jan urodził się w tym samym roku co mój przodek.
Może kiedyś, jak więcej aktów będzie dostepnych w internecie, uda mi się potwierdzić albo zaprzeczyć.