UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rzekomy ślub w Moskwie - jest szansa znaleźć?

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
bartekbaran
Podziękował/a: 6 razy
Kontakt:

Rzekomy ślub w Moskwie - jest szansa znaleźć?

Post autor: bartekbaran » pt gru 25, 2015 6:41 pm

Kłaniam się!

W mojej rodzinie funkcjonuje pewnego rodzaju pół-legenda - mianowicie wg relacji mojej prababki, gdy wracała ona z rzekomego zesłania z Syberii, miała brać ślub w Moskwie. Frapuje mnie, czy jest szansa, aby odnaleźć jakikolwiek wpis na ten temat w moskiewskich metrykach? Trudno tu mówić o konkretnym roku - ale czysto orientacyjnie można wskazać na lata 1914-1923. Interesowałyby nas kościoły katolickie - w Moskwie funkcjonowała wówczas tylko Katedra Niepokalanego Poczęcia NMP oraz kościół św. Ludwika. Czy radzicie Państwo po prostu napisać do tych parafii? Nie orientuję się bowiem, jak wyglądała kwestia sporządzania metryk w ówczesnym czasie, czy są one w parafiach czy też archiwach, jaki jest ewentualnie zdalny dostęp do tych ostatnich, po prostu - jak się najlepiej do tego zabrać? Pozdrawiam serdecznie.
Łączę uprzejme wyrazy
Bartłomiej Baran

http://www.bartekbaran.cba.pl

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Rzekomy ślub w Moskwie - jest szansa znaleźć?

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn gru 28, 2015 10:53 pm

Witaj,
Na stronie archiwum w Petersburgu pojawiły się akty metrykalne on line. Na razie nie ma tego dużo, ale lepszy rydz niż nic.
Podaję link do listy wszystkich dotychczas umieszczonych parafii. Jest również i Moskwa z parafią św. Piotra i Pawła i św. Ludwika.
Zakres lat (całosci) 1899-1917
Może coś dla siebie wyszukasz?
Ważne! Musisz być zalogowany, a przeglądanie jest odpłatne:
Cały dzień - 60 rubli
Tydzień - 220 rubli
14 dni - 350 rubli

Sprawdziłam jak to działa i kiedyś wykupiłam na 1 dzień. Informacja o płatności przychodzi natychmiast na Twoje konto e-mail.
Jest jedna niedogodność - nie ma możliwości zapisania (pobrania) dokumentu. Przynajmniej ja takiej opcji nie znalazłam.

https://spbarchives.ru/web/group/inform ... alse&cur=1

Powodzenia!

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
bartekbaran
Podziękował/a: 6 razy
Kontakt:

Re: Rzekomy ślub w Moskwie - jest szansa znaleźć?

Post autor: bartekbaran » wt gru 29, 2015 5:48 pm

Dziękuję. Spróbuję, choć to tylko część interesujących mnie roczników oraz wyłącznie jedna z parafii. Aktualnie prowadzone są jednak prace konserwacyjne i do 1 stycznia nie zaksięgują bieżących wpłat.

Jeżeli nie da się zaś zapisać w konwencjonalny sposób, to zawsze pozostaje opcja PrintScreen :)
Łączę uprzejme wyrazy
Bartłomiej Baran

http://www.bartekbaran.cba.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”