Witam.
Niedawno dotarłem do faktu, że mój prapradziadek wraz ze swoimi dwoma braćmi zostali przez kogoś zabici. Już dawno dotarłem do aktu zgonu mojego prapradziadka Kajetana Krupskiego, który zmarł w szpitalu św. Jakuba w Wilnie 4.12.1904 r. od "poranienia jelit".
Ostatnio trafiłem na nagrobki dwóch jego braci - Józefa i Bolesława, pochowanych w Turgielach. Na jednym z nagrobków jest adnotacja o zabójstwie, natomiast data śmierci nie jest zbyt wyraźna, ale wygląda to na koniec listopada 1904 r.
Jak domniemam, Józef i Bolesław Krupscy zmarli na miejscu, natomiast Kajetan Krupski został przewieziony do szpitala w Wilnie i tam zmarł po kilku dniach.
Uprzejmie proszę o pomoc w dotarciu do informacji o tym zdarzeniu, ponieważ nie wiem gdzie szukać. Czy może są jakieś kroniki policyjne a może prasa coś pisała na ten temat.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Potrójne zabójstwo na Wileńszczyźnie
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Potrójne zabójstwo na Wileńszczyźnie
Piotrze,
Poniewaz znasz dokladna date, zacznij od sprawdzenie Kuriera Warszawskiego.
Jest w sieci w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego:
http://ebuw.uw.pl
haslo: "Kurjer Warszawski"
Informacja mogla byc podana z pewnym opoznieniem.
Zobacz tez w bibliotekach cyfrowych gazety wilenskie.
Kurier Wilenski jest w bibliotece cyfrowej KUL, ale nie widze roku 1904.
Pozdrawiam,
Bozenna
Poniewaz znasz dokladna date, zacznij od sprawdzenie Kuriera Warszawskiego.
Jest w sieci w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego:
http://ebuw.uw.pl
haslo: "Kurjer Warszawski"
Informacja mogla byc podana z pewnym opoznieniem.
Zobacz tez w bibliotekach cyfrowych gazety wilenskie.
Kurier Wilenski jest w bibliotece cyfrowej KUL, ale nie widze roku 1904.
Pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?