Witam
Może ktoś z bardziej doświadczonych poszukiwaczy przodków mi pomoże, bo utknąłem w martwym punkcie.
Szukam aktu urodzenia mego prapradziadka i informacji o jego rodzicach.
Prapradziadek Józef Kwiatkowski wg jego aktu ślubu i zgonu urodził się w Zakrzewie, par. Lubotyń 1817 r. jako syn Grzegorza i Ewy.
Przejrzałem dostępne w sieci księgi par. Lubotyń i nie znalazłem tego aktu.
Znalazłem akt urodzenia Benedykta, syna Grzegorza Kwiatkowskiego i Ewy Kowalskiej, rok. 1816.
Znalazłem akt urodzenia Marianny, córki Grzegorza Kwiatkowskiego i Ewy Śniegulskiej, rok 1820.
Znalazłem akty ślubu Katarzyny Kwiatkowskiej , córki Grzegorza i Ewy, rok. 1827, i Marianny Kwiatkowskiej, córki Grzegorza i Ewy, rok. 1840.
Znalazłem akt zgonu Ewy Kwiatkowskiej , niestety bez nazwiska panieńskiego, rok 1848, w którym jest wymienione troje dzieci - Marianna, Katarzyna i ( wg. mnie ) Franciszek, choć w bazie BASIA wpisane jest Franciszka. W akcie zgony jest zapis, że Ewa była wdową.
Żeby bardziej zagmatwać - Ewa Śniegulska jest wymieniona jako żona w akcie zgonu Franciszka Jagodzińskiego ( co ciekawe, w tym akcie występuje też Grzegorz Kwiatkowski).
Może coś przeoczyłem ? Może umknęła mi jakaś wskazówka?
Pomóżcie proszę "wytropić" rodziców Franciszka
Pozdrawiam
Sebastian
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Problem z prapradziadkiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 45 razy
- Podziękowano: 10 razy
Re: Problem z prapradziadkiem
Spróbuj poszukać w okolicznej parafii.
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Stawiam dolary przeciw orzechom, że pradziadek to znaleziony Benedykt.
Akurat ten zestaw imion pojawiał się u mnie często razem jako Józef Benedykt, tak jak np. Jan Nepomucen. Dlaczego w akcie urodzenia zapisano go z jednego imienia - nie wiem. Poszukaj czegokolwiek o Benedykcie - akty urodzeń jego dzieci, akt ślubu. Jeśli nie znajdziesz, prawdopodobieństwo, że to jednak Józef Benedykt rośnie. Dodatkowo może wpadną Ci w ręce inne źródła, które to potwierdzą. Dla przykładu - mój dziad zapisany był jako Nikodem Mazuchowski, ale w księgach cechowych pojawił się jako Franciszek Mazuchowski. Szczęściem pełnił funkcję w cechu, więc w tym samym okresie wymieniony został jako Franciszek Nikodem Mazuchowski, a częściej jako Franciszek Nikodem, bez nazwiska, bo i tak wszyscy wiedzieli o kogo chodzi
Akurat ten zestaw imion pojawiał się u mnie często razem jako Józef Benedykt, tak jak np. Jan Nepomucen. Dlaczego w akcie urodzenia zapisano go z jednego imienia - nie wiem. Poszukaj czegokolwiek o Benedykcie - akty urodzeń jego dzieci, akt ślubu. Jeśli nie znajdziesz, prawdopodobieństwo, że to jednak Józef Benedykt rośnie. Dodatkowo może wpadną Ci w ręce inne źródła, które to potwierdzą. Dla przykładu - mój dziad zapisany był jako Nikodem Mazuchowski, ale w księgach cechowych pojawił się jako Franciszek Mazuchowski. Szczęściem pełnił funkcję w cechu, więc w tym samym okresie wymieniony został jako Franciszek Nikodem Mazuchowski, a częściej jako Franciszek Nikodem, bez nazwiska, bo i tak wszyscy wiedzieli o kogo chodzi

---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Zakręcony jestem i pomyliłem oczywiście - prapradziadek to Franciszek nie Józef. Postawisz dolary przeciw orzechom, że Benedykt to Franciszek ?wicy pisze:Stawiam dolary przeciw orzechom, że pradziadek to znaleziony Benedykt.

Taki "papieski" zbitek był spotykany ?
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Prawdopodobieństwo zmalało w takim razie, ale.... kto wie...
Pozostaje aktualne to co pisałem "Poszukaj czegokolwiek o Benedykcie - akty urodzeń jego dzieci, akt ślubu."
Pozostaje aktualne to co pisałem "Poszukaj czegokolwiek o Benedykcie - akty urodzeń jego dzieci, akt ślubu."
---------------------------------------
Zero informacji - wyparował po prostu.wicy pisze:Prawdopodobieństwo zmalało w takim razie, ale.... kto wie...