Mam informację, że Foltowie, których mam na drzewie, wywodzą się od Włocha, który przyjechał do Polski budować kolej galicyjską. Takie nazwisko nie figuruje we Włoszech, znajoma stamtąd uważa, że może to być spolszczenie od Volta. Z kolei to nazwisko figuruje często w Czechach.
Czy ktoś coś wie? Wykopanie danych z Włoch jest bardzo trudne (nieprzyjazne przepisy prawne).
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Folta
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 18 razy
Re: Folta
Znawca tematu profesor Rymut wyjaśnia pochodzenie nazwiska Folta następująco ; po raz pierwszy zanotowane zostało w zapiskach pisanych w 1688 roku pochodzi od niemieckich nazw osobowych Faltin, Foltin , Falt, te od imienia Valentinus.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
-
- Podziękowano: 153 razy
Nazwisko Folta jest w Krośnie,Korczynie,Krościenku Niżnym,Jasło,Krosno,Dobrzechów,św.Anna we Lwowie,i w Pilźnie.
MM
MM
Mieczysław
-
- Podziękowano: 153 razy
W parafii św.Andrzeja we Lwowie w indeksach oprócz nazwiska Folta jest podobne w zapisie Falta.
U św.Anny jest Foltakow.
MM
Dodano po 36 minutach 40 sekundach:
U św.Mikołaja we Lwowie znalazłem zgon Wawrzyńca Folta w 1844,
Maria Folta zm.1867,
MM
U św.Anny jest Foltakow.
MM
Dodano po 36 minutach 40 sekundach:
U św.Mikołaja we Lwowie znalazłem zgon Wawrzyńca Folta w 1844,
Maria Folta zm.1867,
MM