UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Szukam listy parafii z terenu WKL i Inflant

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dpawlak

Szukam listy parafii z terenu WKL i Inflant

Post autor: dpawlak » śr kwie 20, 2016 2:08 pm

Szukam wszelkich wykazów parafii z Wielkiego Księstwa Litewskiego i Inflant.
Z diecezji wileńskiej znalazłem spis parafii z podziałem na dekanaty z 1744. Nie jest on pełny (są pominięcia), ponadto w II połowie XVIII wieku nastąpił duży rozwój sieci parafialnej. Oprócz tego są opracowania parafii z poszczególnych (nie wszystkich) dekanatów z 1784 r. Brak w nich już terenów odpadłych w I rozbiorze. Brakuje mi też danych o litewskiej części diecezji wołyńskiej (w odróżnieniu od parafii leżących w Koronie). Diecezja Smoleńska maciupka ale z ogromnym trudem znalazłem nazwy 3 parafii, które do niej należały w XVIII wieku. Wszędzie pisze, że trzy, ale nikomu nie chciało się wpisać jak się nazywały. Nie wiem czy kiedykolwiek ustalę te, które w XVII wieku odpadły od Rzeczypospolitej, a było ich raptem ze 12.
Jeśli ktoś szukał tego typu materiałów, wie gdzie takowe wykazy można odnaleźć, proszę o pomoc.

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Re: Szukam listy parafii z terenu WKL i Inflant

Post autor: Małecki » śr kwie 20, 2016 2:52 pm

S. Litak, Struktura terytorialna Kościoła łacińskiego w Polsce w 1772 roku.
Bartek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam wykazu, publikacji”