Witam.
Nie szukam swoich przodków, lecz wyjaśnienia pewnego okresu, okresu okupacji z życia człowieka zasłużonego dla mojego miasta.
1 stycznia 2017 roku minie 20- rocznica odłączenia się Radlina od Wodzisławia.
Prawa miejskie Radlin nabył w 1954 zaś przyłączono go do Wodzisławia w czerwcu 1975 roku.
Z tej okazji zaistniał projekt, w którym należałoby upamiętnić osoby z naszego miasta, które przysłużyły się do jego rozwoju.
I w tym przypadku chodzi o Mariana Wojciechowskiego.
Może ktoś z Wielkopolski ma w swoim drzewie jego przodków, lub jakieś inne informacje o nim.
Marian Wojciechowski urodził się 7.09.1890 r. Akt jego urodzenia odnotowano w Rzegocinie (powiat Pleszew).
Był wyznania rzymsko-katolickiego.
Ojciec Piotr pochodził z Poznania.
Matka Anna z domu Przyniczyńska, pochodziła z Żerkowa (powiat Jarocin).
Marian kształcił się na zachodzie Europy, gdzie zetknął się z organizacjami polonijnymi.
Po okresie zaborów nastąpiły wielkie zmiany w naszym regionie.
W wieku 31 lat 11 listopada 1921 roku inż. Wojciechowski zostaje dyrektorem kopalni Hoym, którą przemianował w 1936 roku na „Ignacy”,
na cześć prezydenta Ignacego Mościckiego . Przychodząc do kopalni jako nowy zarządca pozostawił na stanowiskach wszystkich fachowców.
W latach 1922 – 1939 wywierał wielki wpływ na życie naszego miasta, (Radlin) a szczególnie Biertułtów
Wspierał miejscową ludność i awansował dozór miejscowy na stanowiska.
Wspierał także polskie organizacje i miejscowe inicjatywy.
O wielu innych zasługach nie będę tu pisać, bo jest tego trochę.
W pierwszym dniu wojny 1.09.1939 roku dyrektor inż. Marian Wojciechowski opuścił Radlin, a ściślej mówiąc Niewiadom
(dziś to umowna dzielnica Rybnika ) aby uniknąć losu dyrektorów kopalń „Anna” i „Rymer”, którzy zginęli w obozach.
Przeżył wojnę w głębi terytorium Polski.
O tym okresie w jego życiu nic nie wiadomo.
Powrócił po wojnie. W 1948 r. ożenił się drugi raz.
Był wdowcem po śmierci pierwszej żony Zofii.
Nie miał dzieci z żadną z żon. Zmarł w 1953 roku.
Pozostała po nim pamięć w postaci grobowca na cmentarzu w Biertułtowach, gdzie spoczywa razem z pierwszą żoną Zofią,
na podstawie umowy fundacyjnej z 15.04.1935 roku
Czy Weronika Przyniczyńska jest w jakiś sposób jest spokrewniona z Anną, matką M. Wojciechowskiego ?
Znalazłam u Minakowskiego:
Weronika Przyniczyńska
• Urodzona dnia 29 I 1866 - Żerków koło Jarocina
• zmarła dnia 1 IV 1937 - Świątniki Wielkie pod Gnieznem
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Marian Wojciechowski.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 391
- Podziękował/a: 144 razy
- Podziękowano: 55 razy
-
Re: Marian Wojciechowski.
Witam
Sprawdziłam w bazie systemu indeksacji archiwalnej i Anna Przyniczyńska zmarła w 1889 r w Zerkowie Anna Przyniczynska Wojciechowska (34 lat)
, rodzice: Josef Przybiczynski , Michalina Cylinska ,
małżonek Peter Wojciechowski
Archiwum Państwowe w Kaliszu
773/3/51, skan 146
W bazie Poznań Projekt znalazłam Parafia katolicka Żerków, wpis 3 / 1839
Joseph Pszeniczyński (27 lat)
Michalina Cylińska (17 lat) akt ślubu jej rodziców i akt ślubu Anny i Piotra Parafia katolicka Żerków, wpis 13 / 1874
Petrus Wojciechowski (35 lat) 100%
Anna Paz?niczyńska (18 lat)
Sprawdziłam tez Weronikę akt slubu
Michael Kwapisz (42 lat) , rodzice: Paul Kwapisz , Eva Lis ,
Veronika Przyniczyńska (18 lat)
, rodzice: Joseph Przyniczyński , Michalina Cylińska ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Johann Cyliński - świadek
Peter Wojciechowski - świadek
773/2/32, skan 59
Podaje Pani rok urodzin Mariana 1890 w 1889 umiera Anna, być może gdzies w odczycie jest błąd albo Marian urodził się wcześniej w bazie danych znalazłam akt urodzenia, rok 1880
Maryan, Bronislaus
, rodzice: Peter Wojciechowski , Anna Przyniczyńska ,
Dorothea Sachwitz US Czermin( Zegocin lezy w gminie Czermin)
Jak brzmi nazwisko panieńskie Zofii?
pozdrawiam Dagmara
Sprawdziłam w bazie systemu indeksacji archiwalnej i Anna Przyniczyńska zmarła w 1889 r w Zerkowie Anna Przyniczynska Wojciechowska (34 lat)
, rodzice: Josef Przybiczynski , Michalina Cylinska ,
małżonek Peter Wojciechowski
773/3/51, skan 146
W bazie Poznań Projekt znalazłam Parafia katolicka Żerków, wpis 3 / 1839
Joseph Pszeniczyński (27 lat)
Michalina Cylińska (17 lat) akt ślubu jej rodziców i akt ślubu Anny i Piotra Parafia katolicka Żerków, wpis 13 / 1874
Petrus Wojciechowski (35 lat) 100%
Anna Paz?niczyńska (18 lat)
Sprawdziłam tez Weronikę akt slubu
Michael Kwapisz (42 lat) , rodzice: Paul Kwapisz , Eva Lis ,
Veronika Przyniczyńska (18 lat)
, rodzice: Joseph Przyniczyński , Michalina Cylińska ,
Johann Cyliński - świadek
Peter Wojciechowski - świadek
773/2/32, skan 59
Podaje Pani rok urodzin Mariana 1890 w 1889 umiera Anna, być może gdzies w odczycie jest błąd albo Marian urodził się wcześniej w bazie danych znalazłam akt urodzenia, rok 1880
Maryan, Bronislaus
, rodzice: Peter Wojciechowski , Anna Przyniczyńska ,
Dorothea Sachwitz US Czermin( Zegocin lezy w gminie Czermin)
Jak brzmi nazwisko panieńskie Zofii?
pozdrawiam Dagmara
-
AUTOR TEMATU - Posty: 391
- Podziękował/a: 144 razy
- Podziękowano: 55 razy
Re: Marian Wojciechowski.
Bardzo dziękuję za te informacje, za czas poświęcony na przeglądanie bazy i fatygę.
Wszystkie te dane bardzo przydadzą się na uzupełnienie dokumentacji tej osoby.
A tak na marginesie, na jego temat moja wnuczka pisała pracę, która została wyróżniona przez europosła,
w nagrodę spędziła 5 dni w Brukseli wraz z innym nagrodzonymi w różnych lokalnych konkursach i oczywiście gościli w Parlamencie.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Donata
Dodano po 1 godzinie 12 minutach 2 sekundach:
Gdy się zorientowałam w swojej gafie, nie miałam już możliwości edytowania swojego postu.
Opracowujący historię kopalni Hoym (Ignacy), Pan Joachim R.napisał min.
Dzięki determinacji inż. Wojciechowskiego i majątkowi pierwszej żony Zofii (w formie pożyczki jako akcje)
udało się wybudować i uruchomić zakład przeróbczy w styczniu 1927 roku obok sortowni przy stacji kolejowej Niewiadom.
Zwrot pieniędzy nastąpił w postaci kopalnianych parcel ziemi.
Jest to przekaz ustny. Brakuje dokumentów – nawet na potwierdzenie istnienia Zofii w Archiwum Diecezji Katowickiej.
Wszyscy, którzy zetknęli się z Zofią Wojciechowską mają w pamięci jej miłość do dzieci i do zwierząt.
Obdarowywała często dzieci cukierkami za katolickie pozdrowienie. Sama nie miała swoich dzieci.
Dociekając do danych Zofii napisałam w dyskusji na lokalnym forum:
Aby trochę więcej dowiedzieć się o żonie Mariana Wojciechowskiego, Zofii, trzeba by sięgnąć do jej aktu urodzenia.
Nie wiadomo, gdzie go szukać, trzeba by też znać jej nazwisko rodowe.
Dane te można też uzyskać z aktu jej zgonu.
Dzisiejsze poszukiwania tego aktu w tutejszym USC nie przyniosły rezultatu.
Wynikało by z tego, że Zofia nie zmarła w Radlinie - Biertułtowach, może w jakimś szpitalu czy innej lecznicy.
Natomiast w księdze cmentarnej pod nr 280 wpisano datę pogrzebu osoby:
Pani Wojciechowska - 27.05.1932r.
W książce "Ocalić od zapomnienia" jej autor, Pan Eryk Holona pisze:
„Obiektem zasługującym na uwagę na naszym cmentarzu jest grobowiec – kaplica Wojciechowskich,
który powstał w wyniku umowy fundacyjnej z dnia 15 kwietnia 1935 roku inż. Mariana Wojciechowskiego
ustanawiającego fundacje pn. „Fundacja Zofii i Mariana Wojciechowskich
przy Rzymsko- Katolickim Kościele parafialnym w Biertułtowach......"
Co do roku urodzenia M. Wojciechowskiego po pewnym czasie nastąpiło sprostowanie autora tej publikacji:.
Wojciechowski urodził się w 1890 roku a nie jak napisano poprzednio w 1880 roku.
Jednak rok 1880 jest tym właściwym.
Wszystkie te dane bardzo przydadzą się na uzupełnienie dokumentacji tej osoby.
A tak na marginesie, na jego temat moja wnuczka pisała pracę, która została wyróżniona przez europosła,
w nagrodę spędziła 5 dni w Brukseli wraz z innym nagrodzonymi w różnych lokalnych konkursach i oczywiście gościli w Parlamencie.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Donata
Dodano po 1 godzinie 12 minutach 2 sekundach:
Miałam zapytać, czy Weronika Przyniczyńska jest spokrewniona z matką Mariana Wojciechowskiego.Donata pisze: A tak na marginesie czy Weronika Przyniczyńska jest w jakiś sposób spokrewniona z Zofią pierwsza żoną M. Wojciechowskiego ?
Gdy się zorientowałam w swojej gafie, nie miałam już możliwości edytowania swojego postu.
Opracowujący historię kopalni Hoym (Ignacy), Pan Joachim R.napisał min.
Dzięki determinacji inż. Wojciechowskiego i majątkowi pierwszej żony Zofii (w formie pożyczki jako akcje)
udało się wybudować i uruchomić zakład przeróbczy w styczniu 1927 roku obok sortowni przy stacji kolejowej Niewiadom.
Zwrot pieniędzy nastąpił w postaci kopalnianych parcel ziemi.
Jest to przekaz ustny. Brakuje dokumentów – nawet na potwierdzenie istnienia Zofii w Archiwum Diecezji Katowickiej.
Wszyscy, którzy zetknęli się z Zofią Wojciechowską mają w pamięci jej miłość do dzieci i do zwierząt.
Obdarowywała często dzieci cukierkami za katolickie pozdrowienie. Sama nie miała swoich dzieci.
Dociekając do danych Zofii napisałam w dyskusji na lokalnym forum:
Aby trochę więcej dowiedzieć się o żonie Mariana Wojciechowskiego, Zofii, trzeba by sięgnąć do jej aktu urodzenia.
Nie wiadomo, gdzie go szukać, trzeba by też znać jej nazwisko rodowe.
Dane te można też uzyskać z aktu jej zgonu.
Dzisiejsze poszukiwania tego aktu w tutejszym USC nie przyniosły rezultatu.
Wynikało by z tego, że Zofia nie zmarła w Radlinie - Biertułtowach, może w jakimś szpitalu czy innej lecznicy.
Natomiast w księdze cmentarnej pod nr 280 wpisano datę pogrzebu osoby:
Pani Wojciechowska - 27.05.1932r.
W książce "Ocalić od zapomnienia" jej autor, Pan Eryk Holona pisze:
„Obiektem zasługującym na uwagę na naszym cmentarzu jest grobowiec – kaplica Wojciechowskich,
który powstał w wyniku umowy fundacyjnej z dnia 15 kwietnia 1935 roku inż. Mariana Wojciechowskiego
ustanawiającego fundacje pn. „Fundacja Zofii i Mariana Wojciechowskich
przy Rzymsko- Katolickim Kościele parafialnym w Biertułtowach......"
Co do roku urodzenia M. Wojciechowskiego po pewnym czasie nastąpiło sprostowanie autora tej publikacji:.
Wojciechowski urodził się w 1890 roku a nie jak napisano poprzednio w 1880 roku.
Jednak rok 1880 jest tym właściwym.
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk
Donata Pająk