Na podstawie materiałów Archiwum Głównym Akt Dawnych, zespół nr 64 - "Komisja Porządkowa Cywilno-Wojskowa ziemi wieluńskiej i powiatu ostrzeszowskiego, 1790 - 1809" opracowałem spis mieszkańców Parafii Kraszewice z lat 1790 - 1791.
Spis jest dostępny na mojej stronie pod tym adresem
Dodatkowo dysponuję spisami chrztów, ślubów i zgonów z tych samych dwóch lat, które nie są opublikowane pod w/w adresem
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kraszewice - spis ludności 1790 - 1791
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 258
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Kraszewice - spis ludności 1790 - 1791
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: Kraszewice - spis ludności 1790 - 1791
Witaj Wojtku.
Gratulacje! Świetna pomoc dla kraszewiczan i nie tylko.Wielkie dzięki.
Już sobie uzupełniłam pewne dane z drzewa.
Mam prośbę. Czy mógłbyś sprawdzić w spisach, o których wspomniałeś nazwisko Dereś? Będę bardzo wdzięczna...
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.
Ania Stręgiel
Gratulacje! Świetna pomoc dla kraszewiczan i nie tylko.Wielkie dzięki.

Mam prośbę. Czy mógłbyś sprawdzić w spisach, o których wspomniałeś nazwisko Dereś? Będę bardzo wdzięczna...
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.
Ania Stręgiel
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
-
AUTOR TEMATU - Posty: 258
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Witam Aniu.
W spisie jest Jan Gościnny z żoną Elżbietą. Jednak dzieci i ich późniejsze akty ślubów wskazują na to, że w rzeczywistości to jednak małżonkowie Dereś. Jest to jedyne małżeństwo Jan i Elżbieta.
Nie ma żadnego wpisu z nazwiskiem Dereś w chrztach, zgonach i ślubach. Niemniej jest chrzest Rocha, syna Jana i Elżbiety Grabarzów (13 sierpnia 1791). Ponieważ nie było takowych Grabarzy to przyjąłem, że to chodzi chyba o Deresiów i wpisałem im Rocha. Zresztą później nie występuje już nigdzie ani Roch Dereś ani Roch Grabarz.
Pozdrawiam Cię
Wojtek
W spisie jest Jan Gościnny z żoną Elżbietą. Jednak dzieci i ich późniejsze akty ślubów wskazują na to, że w rzeczywistości to jednak małżonkowie Dereś. Jest to jedyne małżeństwo Jan i Elżbieta.
Nie ma żadnego wpisu z nazwiskiem Dereś w chrztach, zgonach i ślubach. Niemniej jest chrzest Rocha, syna Jana i Elżbiety Grabarzów (13 sierpnia 1791). Ponieważ nie było takowych Grabarzy to przyjąłem, że to chodzi chyba o Deresiów i wpisałem im Rocha. Zresztą później nie występuje już nigdzie ani Roch Dereś ani Roch Grabarz.
Pozdrawiam Cię
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 9 razy
Witaj Wojtku.
Zgadza się. Jan Gościnny to Dereś. A z Rochem - trudna sprawa, choć może rzeczywiście był synem Jana i Elżbiety Deresiów.
Dzięki za sprawdzenie.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania Stręgiel
Zgadza się. Jan Gościnny to Dereś. A z Rochem - trudna sprawa, choć może rzeczywiście był synem Jana i Elżbiety Deresiów.
Dzięki za sprawdzenie.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania Stręgiel
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------