UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Grauzyszki-Jurago-M-1850

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Grauzyszki-Jurago-M-1850

Post autor: netsoft » śr wrz 13, 2017 5:09 pm

Proszę o tłumaczenie aktu zgonu

Rok aktu: 1850
Miejscowość (parafia): Grauzyszki
Imię (dziecka|pana młodego|zmarłego):
Nazwisko (dziecka|pana młodego|zmarłego): Jurago
Link do zdjecia: https://photos.app.goo.gl/aLgkJBNWZyPgdFS22
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

marla

Re: Grauzyszki-Jurago--1850

Post autor: marla » czw wrz 14, 2017 7:07 pm

miesiąc listopad
  1. Nr: ........... 59
  2. Data śmierci: 19
  3. Wiek (lat): .. 2

4. 1850 roku listopada 19 dnia w ... (wsi?) Gabr...? ...........

5. ...: Piotra i Anny z Butowskich (?) Juragów prawowitych małżonków 2 ... tego kościoła parafianin

6. ...
Da radę lepszy skan? Bez kompresji i ogromny? :D Tylko te 3 zapisane ręcznie kom. tabeli - na razie nie zdołałam znaleźć kto właściwie umarł :/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: netsoft » pt wrz 15, 2017 4:20 pm

link do całej strony z aktem https://photos.app.goo.gl/7AuH5OEf6BDP1Mgt2 lepszej jakości juz nie mam
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

marla

Post autor: marla » sob wrz 16, 2017 9:45 pm

Miesiąc listopad
  1. Nr.: ........... 59
  2. Data śmierci: 19
  3. Wiek (lat): ... 2
  4. Kiedy? gdzie? kto? na jaką dolegliwość lub przez jaki wypadek zmarł? czy był w stanie łaski? (przyjął komunię)
    1850 roku listopada 19 dnia we wsi Gabryjałowszczyzna zmarł dzieciaczek o imieniu M...*
  5. Jakiego był stanu? miana? ile żył? z jakiej parafii i osierocone dzieci.
    chłopów**: Piotra i Anny z Buszawskich*** Juragów prawowitych małżonków 2 letni syn tego kościoła parafianin
  6. Jaki kapłan imiennie, kiedy i gdzie pochowany.
    Ciało Jego tamtejsi ludzie tego roku i miesiąca 21 dnia na tamtejszym cmentarzu pochowali //ta rubryka jest po prostu nieczytelna - zgaduję
-----------------------
* stawiam na Michał, ale możliwe także: Maciej, Maksym, Mateusz, Mikołaj, a zważywszy, że któraś krewna miała na imię Koleta weź pod uwagę także imiona nietypowe; nic nie wskazuje na płeć, polskie imiona żeńskie na M są po prostu zbyt długie
** skrót "кре" lub "крc" zgaduję że od "крестьян" - chłopów, rolników
*** tak lub podobnie

==============================
wsparcie dostarczył również klw - czym mnie dodatkowo zmotywował :D zaznaczam, że to tłumaczenie "z ograniczoną odpowiedzialnością";
Jeszcze jedno - jeżeli chcesz na podstawie moich przekładów zrobić indeksy dla Geneteki - do dzieła! Masz moją oficjalną zgodę i błogosławieństwo na takie użytkowanie! Możesz w "uwagi" dodać np. "tłumaczenie dostępne na forgen.pl", możesz nie musisz ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”