UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Imię Dybak

Wątki o znaczeniach dawnych słów, nazw, pojęć, dawnych miarach i wagach, pieniądzach, itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Miraś
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 66 razy
Kontakt:

Imię Dybak

Post autor: Miraś » czw gru 11, 2008 2:55 pm

Witam.
Ja znowu z imieniem. Tym razem chodzi o imię Dybak. Czy takowe istnieje czy jest to przekształcenie? Pochodzi z aktu z 1906 r. pisanego po rosyjsku. Jestem na 99% pewny że dobrze je odczytałem bo występuje kilka razy dość czytelnie w akcie i dodatkowo w indeksie na końcu księgi.
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

peters

Re: Imię Dybak

Post autor: peters » czw gru 11, 2008 3:05 pm

A może Dydak?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dydak

Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Miraś
Podziękowano: 66 razy
Kontakt:

Post autor: Miraś » czw gru 11, 2008 3:15 pm

Nie jest to wykluczone biorąc pod uwagę to że księdzu zapisującemu ten akt zdarzało się zamienić "d" na "b" lub "w". Musiałby się jednak pomylić kilkakrotnie.
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Ryszard Fąk
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Ryszard Fąk » czw gru 11, 2008 8:45 pm

Witam. Ja w trakcie swych poszukiwań natrafiłem na imię Dydak w akcie urodzenia z 1903 r. Musiało być nadawane rzadko, bo to jedyny taki przypadek jaki znam. Matka dziecka była panną, więc może czasem nadawano je nieślubnym dzieciom. Pozdrawiam.

Ryszard Fąk

Anna Urgacz-Szczęsna
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » wt paź 22, 2013 9:40 am

Mój prapradziadek (połowa XIX w. rejon Małopolski) miał na imię Dydak i prawdopodobnie miał też syna o tym imieniu, i wcale nieślubni nie byli :)
Ale faktycznie jest dość nietypowe.
Pozdrawiam
Ania

aleator
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: aleator » wt paź 22, 2013 8:53 pm

Witam!

Na stronie internetowej Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej dostępna jest publikacja "Spis imion prawosławnych w brzmieniu polskim i staro-cerkiewno-słowiańskim, uzgodniony z Ministerstwem Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego" Wydawca: Warszawa; Drukarnia Synodalna, rok wydania 1936 [format DJVU]. Oto link:

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... rom=latest

Niestety wśród podanych imion męskich (strona 12 publikacji) nie ma imienia Dydak, jest natomiast Dydym.

Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dawne słowa, nazwy”