UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Francuski - prośba o kopie dokumentów

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
tg3a
Podziękowano: 2 razy

Francuski - prośba o kopie dokumentów

Post autor: tg3a » wt sty 12, 2010 11:00 am

Witam.
Proszę o poprawienie i uzupełnienie tłumaczenia zapytania i prośby do merostwa we Francji o kopie dokumentów. Z góry bardzo dziękuję.
Tadeusz
A oto treść po polsku, i częściowy tekst po francusku opracowany na podstawie zbliżonego listu, jaki dla mnie przetłumaczyła elgra:

Szanowni Państwo,
Prowadzę badania genealogiczne mojej rodziny, a w szczególności poszukuję informacji o Agnieszce z domu Wojtyńskiej i jej mężu André, małżonkach o nazwisku prawdopodobnie Gari, Guary, Guerri, Garry lub zbliżonym. Agnieszka była kuzynką mojej matki, z którą zaprzestała kontaktów po przyjeździe do Francji.
Oto informacje o nich:
Agnieszka (Agnes) Gari(???) z domu Wojtyńska, urodzona 4.01.1922 w Warszawie, córka Bronisława i Marii Wojtyńskich. Na wykazie osób z obozu repatriacyjnego w Boulay, gdzie zostałą zarejestrowana dnia 21.05.1945 jej imię występuje w zniekształconej postaci "Ianeszera". Tam też podała, że chce się osiedlić w Choisy le Roi. Niedługo potem została żoną André Gari(???), i mieli kilkoro dzieci. Agnieszka Gari(???) zmarła we Francji w latach 60-tych lub 70-tych.
André Gari(???) zginął lub zmarł w wyniku wypadku w zakładzie lub warsztacie samochodowym przed 1961 rokiem, najprawdopodobniej pod koniec lat 50-tych. Dużej różnicy wieku między nim a Agnieszką nie było.
Będę bardzo wdzięczny za przysłanie mi kopii aktów ślubu i zgonu Agnieszki i André Gari(???), jeśli w Waszym archiwum znajdują się ich dokumenty. Proszę też o informację, gdyby była dostępna, gdzie zostali pochowani.
Z góry Państwu dziękuję, i pozdrawiam serdecznie.

Monsieur,
Je mène des recherches généalogiques sur ma famille, et je cherche en particulier des informations sur Agnieszka et André ................
Agnieszka Gari(???) était la cousine de ma mère, avec qui elle a gardé contact après son arrivée en France.
Voici les informations dont je dispose à leur sujet:
Agnieszka (Agnès) Gari(???), née Wojtyńska le 4/01/1922 à Varsovie, fille de Bronisław et Maria Wojtyńska. ................
Agnieszka Gari(???) est décédée en France dans les années 1960 ou 1970.
André Gari(???) est décédé ................
Je vous serai très reconaissant de me faire parvenir une copie des actes de mariage et de décès de Agnieszka et André Gari(???) ................
En vous remerciant par avance, je vous prie d'agréer, Monsieur, l'expression de mes sincères salutations.
Szukane nazwiska: Grabowski Wojtyński Bednarczyk Wasilewski Miąsek Skibiński Dołowy Jaszczur

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Francuski - prośba o kopie dokumentów

Post autor: elgra » wt sty 12, 2010 11:14 am

Tadeuszu,

to tlumaczenie wyslalam Ci juz daaaawno.

Albo wystapil problem techniczny, albo ... musze sie lepiej zorganizowac. :niewiem:
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
tg3a
Podziękowano: 2 razy

Re: Francuski - prośba o kopie dokumentów

Post autor: tg3a » wt sty 12, 2010 11:51 am

Dziękuję, Elu, już dotarło. A może to ja "ukatrupiłem" Twą odpowiedź razem ze spamem?
Serdeczne pozdrowienia -
Tadeusz
Szukane nazwiska: Grabowski Wojtyński Bednarczyk Wasilewski Miąsek Skibiński Dołowy Jaszczur

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”