Wykryto AdBlocka: Nasze forum utrzymywane jest z funduszy prywatnych a jego działanie może wesprzeć wyświetlanie reklam. Wesprzyj forum i wyłącz AdBlocka na tej stronie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce:
genealodzy.pl,
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU
azielik
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
W niektórych aktach ślubu lub zgonu w jednej ze wsi w powiecie wadowickim, spotkałem często dopisek do różnych nazwisk polanista lub polonista. Nie podejżewam aby w XIX w. (2,3-cia dekada) połowa wsi nauczała polskiego (zabór austryjacki)

. Trudno też przypuszczać że chodzi o odpowiednika podhalańskiego bacy, bo w okolicy (obecnie) nie ma górskich łąk. Nawet gdyby tak było to bardzo dużo osób we wsi musiałoby się wypasem zajmować. Czy spotkaliście sięz takim zapiskiem? Co on może oznaczać? Przynależność narodową? ale dlaczego nie wszyscy? czyżby wymagano od nich deklaracji przynależności państwowej przy ślubie?
Pozdrawiam,
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
Wielebnowski
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 8 razy
autor: Wielebnowski » czw paź 21, 2010 5:22 pm
Andrzeju
czy dobrze odczytałeś?
Być może to colonista czyli osadnik.
Cała południowa żywiecczyzna wadowickie czy andrychowskie to wsie na których osadzli się Wołosi.
Wklej zapis.
Jasiu Wielebnowski
-
AUTOR TEMATU
azielik
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
autor: azielik » czw paź 21, 2010 9:42 pm
Na tym fragmencie są aż dwa wpisy polanista i tak co czwarty, piąty wpis. O pomyłce nie ma mowy, kilkadziesiąt wpisów na przestrzeni kilku lat. Wszystkie wpisy wyraźne i po polsku. Zaczynam się skłaniać do tego że faktycznie ma to coś wspólnego z polanami bo wieś z której pochodzi ten skan została założona jako wieś zarąbkowa. A to że Wołosi? a któżby inny chciał? Spotkałem się z tezą że nawet podhale to wołosi. Na 100% wieś w której sie obracam teraz to wieś wołoska. Większość nazwisk, to nazwiska uznawane w publikacjach Putka za wołoskie, w tym także charakterystyczne wołoskie jak Wojewodzic i Rayda itd... o dziwo Putek uznał nazwisko Zieliński jako także typowe wołoskie nazwisko
Pozdrawiam,
Andrzej
Ostatnio zmieniony pt paź 22, 2010 7:00 pm przez
azielik, łącznie zmieniany 1 raz.
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
Wielebnowski
autor: Wielebnowski » czw paź 21, 2010 11:19 pm
Andzreju
czytałem też Putka i znając te okolice skojarzyłem ich z Wołochami.Być może w tych okolicach mówiono na nich polanie .
Pozdrawiam
Jasiu Wielebnowski
-
lutek
- Podziękowano: 5 razy
Witajcie.
"Polana – powierzchnia w obrębie lasu, pozbawiona drzew i porośnięta roślinnością zielną.
Polany powstały w wyniku działalności człowieka; albo poprzez wyrąb lasu, albo poprzez wypalanie. Szczególnie duża ilość polan na wierzchołkach Karpat powstała w wyniku działalności Wołochów - pasterskiego ludu, który wraz ze swoimi stadami kóz i owiec przybył do nas na przełomie XIV i XV w. z południa. Polany otrzymywali poprzez wypalanie[1]."
To z wiki,
Trochę inaczej Linde pod hasłem palanka podaje synonim polanka czyli gród - miejsce ogrodzone, oparkanione, często na Przedmieściach lub nawet na polach.
Nie wiem czy to coś przybliża ale skłaniam się ku temu że polanista to właściciel takiej pasterskiej polany, bez określania jego narodowości.
pozdrawiam Lutek
-
zbyszek
autor: zbyszek » sob lis 20, 2010 7:22 pm
Witam,
Moi przodkowie Gasińscy zamieszkiwali okolice Andrychowa (Targanice, Roczyny, Brzezinka) i też jako zawód zapisano im POLANISTA.
Wyjaśnienie nest następujące:
-okolice te w II połowie XIX w były "zagłębiem" produkcji gontów,
-pierwsza faza produkcji ww to robienie POLAN, półfabrykatu do produkcji gontów.
Wyjaśnienie tego zajęło mi prawie 2 lata :)
Pozdrawiam krajanów,
Zbyszek
-
wiwisniewski
- Podziękowano: 5 razy
autor: wiwisniewski » sob lis 14, 2015 4:46 pm
Wielebnowski pisze:(...)
Cała południowa żywiecczyzna wadowickie czy andrychowskie to wsie na których osadzli się Wołosi.
Nie wszystkie andrychowskie wsie zasiedlali Wołosi. Z tego co wiem Wołosi byli mieszkańcami wsi południowych, np. Rzyk (zresztą w Rzykach, chyba była nawet siedziba ich naczelnika).
Pozdrawiam
Witold
-
Wielebnowski
autor: Wielebnowski » śr lis 18, 2015 2:23 pm
Witaj
masz racje ,chodziło mi owsie połozone na południu wadowickiego ,czy andrychowskiego.
Co do Rzyk tez masz chyba rację.
pozdrawiam
Jasiu Wielebnowski