UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jakie to nazwisko - język polski
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 118
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 26 razy
Jakie to nazwisko - język polski
Mam prośbę o pomoc w odczytaniu nazwiska matki dziecka w dołączonej metryce chrztu. Ojciec to Piotr Maciejewski a matka - Jadwiga z ... Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Jan Paweł Gosiewski / Poznań
Re: Jakie to nazwisko - język polski
Witam
Wydaje mi się że zapisano z Łasinskich
Pozdrawiam
Wydaje mi się że zapisano z Łasinskich
Pozdrawiam
Marzena Jaroniewska
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
Witaj!
Ja widze nazwisko ..z Lacinskich ( L pisane z kreseczka , niestety nie mam pl klawiatury!)
szczerze mowiac przeczytam nazwisko Twojego Piotra - Maciejowski , a nie Maciejewski ,
pozdrawiam Beata
P.S ok, sam podpisal sie Macie(i)ewski
Ja widze nazwisko ..z Lacinskich ( L pisane z kreseczka , niestety nie mam pl klawiatury!)
szczerze mowiac przeczytam nazwisko Twojego Piotra - Maciejowski , a nie Maciejewski ,
pozdrawiam Beata
P.S ok, sam podpisal sie Macie(i)ewski
-
Jeszcze jedno, ja tez poszukuje mojego przodka Jana Piotra Maciejewskiego ur. ok 1840 w Kikole jeszcze nie ustalilam z jakiego kikola mogl pochodzic, bo w Kikole Lipnowskim dalam sprawdzic i tam podobno nie ma takiego urodzenia!Czy wiesz cos na temat rodzicow "Twojego " Piotra?
pozdro bb
pozdro bb
-
- Podziękowano: 24 razy
Witam
Według mnie - Łasineckich.
Pozdrawiam serdecznie
Według mnie - Łasineckich.
Pozdrawiam serdecznie
Irena
Konopiński /Knopiński/,Konopa, Łuczak, Matuszak, Panka,Śmigielski, Zajączkowski.
Konopiński /Knopiński/,Konopa, Łuczak, Matuszak, Panka,Śmigielski, Zajączkowski.
-
- Podziękował/a: 45 razy
- Podziękowano: 10 razy
Lit. szósta "s" podobnie pisana jest w innych wyrazach natomiast lit. trzecia wg mnie jest"c" , bo gdyby miała być" z" to jest pisane inaczej, więc na pewno nie Łazińskich , Łasińskich ani Łasineckich.
Pozostaje tylko Łacinskich / Łacińskich. Przychylam się do opinii Danuty.
To tylko takie ciekawostki do tematu.
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... rt-0.phtml
http://allegro.pl/lwow-lisowice-1925r-u ... 25649.html
Ela
Pozostaje tylko Łacinskich / Łacińskich. Przychylam się do opinii Danuty.

To tylko takie ciekawostki do tematu.
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... rt-0.phtml
http://allegro.pl/lwow-lisowice-1925r-u ... 25649.html
Ela
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.
-
Elpa pisze: Pozostaje tylko Łacinskich / Łacińskich.
Taki też był mój typ, ale że nie byłem pewny to wolałem się skonsultować. Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc!DanutaP pisze:Wg mnie: Jadwigi z Łacińskich
Jakiś czas temu ustaliłem, że moja 3xprababka Wincencya Wernik była de domo Maciejewska i dopiero wczoraj udało mi się zdobyć jej metrykę urodzenia, dzięki której ustaliłem dane rodziców - Piotra i owej Jadwigi z Łacińskich. Tak więc jedyne co wiem na temat Piotra Maciejewskiego to jego orientacyjna data urodzenia - ok. roku 1804. Być może w przyszłym roku uda mi się ponownie wybrać do AP Płock i poszukać kolejnych dokumentów.beata bistram pisze:Jeszcze jedno, ja tez poszukuje mojego przodka Jana Piotra Maciejewskiego ur. ok 1840 w Kikole jeszcze nie ustalilam z jakiego kikola mogl pochodzic, bo w Kikole Lipnowskim dalam sprawdzic i tam podobno nie ma takiego urodzenia!Czy wiesz cos na temat rodzicow "Twojego " Piotra?
Pozdrawiam,
-
To daj mi koniecznie znac , jak cos odnajdziesz! Na akcie jest miejscowosc Bielsko - gdzie jest ta miejscowosc?
-
Ta miejscowość to Bielsk w powiecie płockim:beata bistram pisze:Na akcie jest miejscowosc Bielsko - gdzie jest ta miejscowosc?
- opis
- mapa
Pozdrawiam,
-
Witaj!
Dzieki za odpowiedz!
Ten Kikol Lipnowski jest ok. 60 km od Twojego Bielska, troche dalego, ale jeszcze w "dopuszczalnych" granicach.Tylko jesli "Twoj " Piotr urodzil sie jak piszesz ok. 1804, zo musialby byc ojcem , wujkiem... mojego , bo moj urodzil sie w 1840, ale te 60 km dalej! . Szkoda , pewnie tylko podobne imiona...
pozdrawiam i powodzenia w szukaniu... moze cos znajdziemy we wczesniejszych pokoleniach!
Milego dnia Beata
Dzieki za odpowiedz!
Ten Kikol Lipnowski jest ok. 60 km od Twojego Bielska, troche dalego, ale jeszcze w "dopuszczalnych" granicach.Tylko jesli "Twoj " Piotr urodzil sie jak piszesz ok. 1804, zo musialby byc ojcem , wujkiem... mojego , bo moj urodzil sie w 1840, ale te 60 km dalej! . Szkoda , pewnie tylko podobne imiona...
pozdrawiam i powodzenia w szukaniu... moze cos znajdziemy we wczesniejszych pokoleniach!
Milego dnia Beata